- REKLAMA -
-5.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice SSP Užice: Tužne slike Potpećkog jezera zatrpanog smećem

SSP Užice: Tužne slike Potpećkog jezera zatrpanog smećem

- REKLAMA -

Gradski odbor stranke Slobode i pravde Užice navodi u saopštenju da problem sa velikim količinama otpada koji se posle visokog vodstaja u Limu nakupi u blizini pribojskog Potpećkog jezera, nije sramota i problem samo opštine Priboj, već i Užica, kao administrativnog i upravnog centra Zlatiborskog regiona u kome postoje nadležne službe plaćene za stručno pisanje projekta i učestvovanje na konkursima za finsiranje istih od strane međunarodnih fondova iz oblasti prekogranične saradnje.

Takav jedan program bi imao za cilj kako edukaciju stanovništva, tako i unapređenje ili čak negde i uvođenje sistema ukljanjana otpada u ruralnim sredinama i obuhvatao bi teritoriju sliva Lima u čitavom pograničnom pojasu, za šta bez pomoći fondova ni jedna od opština nema dovoljno sredstava, niti kapaciteta da sistem izgradi, rečeno je u saopštenju GO SSP Užice.

Oni su naveli da svake godine u vreme visokog vodostaja, svet obilaze tužne i sramotne slike pribojskog Potpećkog jezera, zatrpanog smećem.

Prošle godine su čak osvanule i na portalu Nacionalne Geografije u top 10 najružnijih slika zagađenja, kao deo tima neslavnih rekordera na globalnom nivou. Smeće s divljih deponija donose u Lim nabujali planinski potoci i pritoke iz Srbije, Bosne i Crne Gore, jer je u pitanju pogranično područje, rečeno je u saopštenju GO SSP Užice.

Kako se navodi u saopštenju na lančanicama uzvodno od hidroelektrane Potpeć ovog januara se prema proceni, zadržalo više od 15 000 metara kubnih razne vrste otpada, najviše plastike i plastične ambalaže, za čije ukljanjanje će biti potrebno skoro mesec dana u zavisnosti od vremenskih uslova. Za uklanjanje otpada su angažovane službe EPSa, Srbijavoda i pribojske opštine, koje u ovu namenu troše ljudske i materijalne resurse jer smeće u ovom obimu ugrožava i rad elektrane, do čijih turbina ne sme da dopre.

I tako se isti scenario ponavlja svake godine, decenijama već i pored ružne slike koja se šalje u svet, samo se povećava količina otpada i izdaci za njegovo uklanjanje i prevoženje, s pretovarne stanice u Bistrici u Užice, na odlganje na ionako već prepunu i nefunkcionalnu Regionalnu deponiju Duboko, koja se i sama polako ali sigurno pretvara u ekološku bombu, navodi se u saopštenju užičkog odbora SSP.

Oni ističu da dok čekamo još jednu kišu ili otapanje snega, sve što doprinosi povećanju vodostaja Lima, čekamo i nove količine smeća i samo nastavljamo da šaljemo iste sramne slike u svet i trošimo sizifovski resurse ne rešavajući apsolutno ništa, jer imamo SNS vlast i SNS službe plaćene upravo za to – da ne rade ništa, zaključili su u saopštenju GO SSP Užice.

 

- Advertisement -
IZVORGO SSP
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
-5.8 ° C
-5.8 °
-5.8 °
89 %
5kmh
93 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime