- REKLAMA -
12.4 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Srednjovekovni grad Mileševac biće obnovljen kroz projekat vredan 3,25 miliona dinara

Srednjovekovni grad Mileševac biće obnovljen kroz projekat vredan 3,25 miliona dinara

- REKLAMA -

Raspisan je javni poziv za izradu projektne dokumentacije za unutrašnje utvrđenje srednjovekovnog grada Mileševca sa spoljnom kapijom. Turistička organizacija Prijepolja, uz podršku resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, realizuje projekat obnove srednjovekovnog grada Mileševac vredan 3,25 miliona dinara.

Projekat podrazumeva izradu projektne dokumentacije za konzervatorsko-restauratorske radove na rekonstrukciji i sanaciji unutrašnjeg utvrđenja srednjovekovnog grada Mileševac sa spoljnom kapijom. Prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, projektom je neophodno predvideti uzorkovanje gradivnih materijala tvrđave, geodetska  snimanja 3D skenerom i fotografska snimanja kompleksa. Rok za dostavljanje ističe krajem ovog meseca.

Nakon propalog prvog javnog poziva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju unutrašnjeg utvrđenja sa spoljnom kapijom drugi javni poziv  obnovljen je početkom avgusta. U Turističkoj organizaciji Prijepolja se nadaju da će drugi javni poziv biti uspešan, te da će projekat restauracije biti završen do kraja godine.

Tvrđava se nalazi na početku kanjona Mileševke, na vrhu litice su ostaci srednjovekovnog grada Mileševac, koji je jedan od niza utvrđenja u okolini Prijepolja iz prve polovine XIII veka. Od XVII veka kao ime trvđave se javlja ime Hisardžik od turske reči hisar, što znači tvrđava.

Utvrđenje je u ranijem periodu delimično arheološki istraženo, a na samom lokalitetu su svojevremeno delimično izvedeni i konzervatorsko restauratorski radovi. Zidovi i kule građeni su od lomljenog i pritesanog kamena u krečnom malteru.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
12.4 ° C
12.4 °
12.4 °
71 %
5.9kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
14 °
Ned
10 °
Pon
1 °
Uto
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime