- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Srednjoškolci na tribini o ulozi građana u očuvanju vazduha

Srednjoškolci na tribini o ulozi građana u očuvanju vazduha

- REKLAMA -

Tribina na temu Uloga građana u aktivnostima za očuvanje dobrog kvaliteta vazduha, održana je za učenike srednjih škola u Gradskoj kući u Užicu povodom obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije.

O značaju aktivnog učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivou i o sprovedenim merema u cilju očuvanja životne sredine, na tribini su srednjoškolcima govorili član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić, rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Svetlana Drakul i koordinator za energetsku efikasnost i klimatske promene Biljana Radović.

–  Prema statističkim podacima 2016.godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je blizu 6 500 prevremenih smrti, od čega je 590 smrtnih slučajeva dece do 18 godina zbog lošeg kvaliteta vazduha. Upravo zbog toga ova nedelja je posvećena zaštiti kvaliteta vazduha i klimatskim promenama, preneli su iz Grada Užica dodavši da klimatske promene predstavljaju jednu od najvažnijih opasnosti za savremeno društvo i da imaju direktan i indirektan uticaj na zajednice i građane.

Napomenuli su na tribini i da je potreban međusobni dijalog i razmena iskustava, ispitivanje zadovoljstva građana, rad na podizanju svesti o toj temi.

–  Učešće građana nije samo osnova demokratije i dobrog upravljanja, već bi trebalo da bude i prvi cilj uključen u proces promene stavova i ponašanja. Prema nekoliko studija, planovi za izgradnju otpornosti i strategije za suočavanje sa klimatskim promenama nisu toliko efikasni koliko treba da budu ako nisu podržani naporima građana i usvojenim ponašanjem. I ova nedelja prilika je da se građani svojim učešćem, predlozima i sugestijama uključe u kreiranje dokumenata, važnih za rešavanje problema vezanih za zaštitu životne sredine, preneli su iz Grada Užica (Foto izvor Grad Užice)

Pod motom Zaštita životne sredine – lokalne zajednice preduzimaju mere od 11. do 15. oktobra obeležavaju u 49 država Evropsku nedelju lokalne demokratije.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
88 %
2.1kmh
34 %
Sre
11 °
Čet
8 °
Pet
9 °
Sub
2 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime