- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Srbija i EU zajedno radi sigurnije i zdravije proizvodnje hrane

Srbija i EU zajedno radi sigurnije i zdravije proizvodnje hrane

- REKLAMA -

Srbija i EU na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu obeležavaju dve decenije partnerstva u oblasti poljoprivrede.

88. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu počeo je u subotu, a danas su izlagače posetili šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ministar poljoprivrede i potpredsednik Vlade Srbije Branislav Nedimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je:

“Održiva proizvodnja hrane i bezbednost hrane jesu ključna pitanja za čovečanstvo. Zahvaljujući pomoći EU, Srbija je postigla izvanredne rezultate u iskorenjivanju bolesti životinja, poput besnila, opasnih i za životinje i za ljude. Pomoć EU u oblasti bezbednosti hrane neće se tu zaustaviti. Direkciji za nacionalne referentne laboratorije obezbedićemo najsavremeniju analitičku opremu, poput one za upravljanje ostacima pesticida. Ova ustanova je centar srpskih laboratorija za bezbednost hrane, ali je takođe igrala vitalnu ulogu u ranim fazama pandemije kovida 19, kada je većina ljudskih uzoraka tamo testirana sa prethodno isporučenom opremom, koju je donirala EU.
Uveravam vas da naš dosadašnji dosadašnji uspeh u saradnji i rezultati koje smo postigli pojačavaju moj optimizam u pogledu narednog perioda. Sa jačom posvećenošću, Srbija ima potencijal da postane uzor u proizvodnji hrane i bezbednosti hrane. EU i Srbija imaju istu budućnost i zajedno smo jači.”

Od 2000. godine EU je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji. Zaštita životne sredine i zdravlje ljudi, bezbednost hrane, dobrobit životinja, održavanje tla u dobrom stanju – glavni su pravci pomoći ovom sektoru.

Zahvaljujući rezultatima ove podrške i naporima Srbije, poljoprivredni izvoz Srbije u EU se više nego udvostručio u poslednjoj deceniji. Nešto više od polovine ukupnog poljoprivrednog izvoza Srbije ide u EU. Srbija je prošle godine imala pozitivan trgovinski bilans od preko pola milijarde evra poljoprivrednih proizvoda.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović napominje da su u narednom periodu planirani važni sastanci u vezi sa IPARD III programom, da se trgovina sa članicama EU intenzivira zahvaljujući stalnim ulaganjima, a da Srbiju očekuju izazovi u oblasti bezbednosti hrane.

“Moram da se zahvalim Evropskoj uniji za sve donacije koje su nam dali za laboratoriju za bezbednost hrane u Batajnici. Nemojte zaboraviti da je to bila misaona imenica pre sedam ili osam godina. Danas je to naša realnost i mnogi ljudi nisu razumeli šta to znači kada smo otvarali tu laboratoriju. Sada kad neka hrana bude problematična, mi imamo gde to da iskontrolišemo sami i da takve proizvode skinemo sa tržišta”, kaže ministar Nedimović, koji je podsetio i na ulogu koju je laboratorija u Batajnici odigrala u testiranju na korona virus u prvim mesecima pandemije.

Glavni alat EU za pomoć srpskim poljoprivrednicima, kako bi uhvatili korak sa svojim kolegama iz EU jeste IPARD program. Poljoprivrednicima je na raspolaganju čak 230 miliona evra za ulaganja u fizičku imovinu, poput traktora, u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda, u diversifikaciju farmi i razvoj poslovanja, kao i u tehničku pomoć.

O kampanji

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede partnerski organizuju nacionalnu poljoprivrednu kampanju – „Za naša polja – #EU za poljoprivredu“, čiji je zadatak da promoviše dugogodišnju saradnju EU i Republike Srbije u sektoru poljoprivrede.

Cilj ove promotivne i medijske kampanje jeste da informiše javnost u Srbiji o unapređenjima u sektoru poljoprivrede, a koja su rezultat značajnih ulaganja EU u prethodne gotovo dve decenije.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime