- REKLAMA -
23.5 C
Užice
Početna Srbija i region Srbija i EU potpisale novi sporazum o pomoći vredan 138,55 miliona evra

Srbija i EU potpisale novi sporazum o pomoći vredan 138,55 miliona evra

- REKLAMA -

Evropska unija i Vlada Republike Srbije potpisale su sporazum o finansiranju zahvaljući kome će Srbiji biti obezbeđeno dodatnih 138,55 miliona evra donacija. Ova sredstva su bespovratna i biće obezbeđena u vidu grantova. Pakete pomoći, poput ovog koji je potpisan, EU formuliše za Srbiju na godišnjem nivou. Srbija će i u narednim godinama nastaviti da prima slične pakete pomoći.

EU je u proteklih 10 godina Srbiji obezbedila podršku u vrednosti od 2,5 milijardi evra. Cilj ove podrške je da se Srbija podrži u dostizanju evropskih standarda i da se podrži modernizacija zemlje u oblastima poput reforme javne uprave, zaštite životne sredine, poljoprivrede, infrastrukture i podrške digitalnoj ekonomiji.

Najnoviji sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju, Oliver Verhaji u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija.

Sredstva će biti izdvojena za projekte kojima će upravljati implementacioni partneri i to pretežno u tri oblasti:

Konkurentnost i inovacije: Najveći deo paketa pomoći (76,5 miliona evra) biće usmeren na sektor privrede. On obuhvata podršku za unapređenje poslovnog ambijenta, podršku za povećanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća za razvoj inovacija; i pružanje značajne podrške od preko 30 miliona evra Fondu za nauku. Očekuje se da realizacijom ovih sredstava bude unapređen način na koji mala i srednja preduzeća rastu i takmiče se na tržištu; generisana radna mesta u oblasti savremenih tehnologija i inovacija; povećan naučno-istraživački potencijal; kao i da se podrži tranzicija srpske privrede na ekonomiju koju karakteriše visokokvalifikovana radna snaga.

 

Vladavina prava: srpskim sudija, tužiocima i istražiteljima će podrška biti pružena u vidu savetodavnih misija u kojima će učestvovati stručnjaci iz država članica EU. Program u ovoj oblasti, ukupne vrednosti 18 miliona evra, podstaći će reforme u oblasti pravosuđa.

 

Podrška demokratiji i upravljanju: Ovaj paket obuhvata obuku državnih službenika, usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU te ekspertizu za usvajanje najboljih evropskih praksi u oblasti upravljanja. Za ovu oblast će biti izdvojeno preko 18 miliona evra.

Ostale oblasti obuhvataju podršku za učešće u programima EU poput naučnog programa Horizont 2020 ili obrazovnog programa Erazmus+. Podrška za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa poput poplava je takođe obuhvaćena paketom pomoći koji je danas potpisan.

Podsetimo Evropska unija je najvažniji partner Srbije: njen najveći donator (preko 2,5 milijarde evra bespovratnih sredstava u poslednjih 10 godina), najveći trgovinskih partner (65% ukupne trgovinske razmene) i najveći investitor (70% ukupnih stranih direktnih investicija).

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
23.5 ° C
24.5 °
23.2 °
50 %
2.1kmh
40 %
Sre
23 °
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
24 °
Ned
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime