- REKLAMA -
14 C
Užice
Početna Srbija i region Srbi i dalje ne mogu u EU

Srbi i dalje ne mogu u EU

- REKLAMA -

Iako prema poslednjim zvaničnim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Srbija sada ima samo 23 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika, Evropska unija je odlučila da za sada ne otvori svoje granice za putnike iz naše zemlje, ali ni iz drugih država koje se nalaze na crvenoj listi.

Prema prvim, za sada nezvaničnim informacijama iz Brisela, ambasadori zemalja članica su na sastanku doneli odluku da ne vrše reviziju spiska “trećih zemalja” koje (ne) mogu da uđu na teritoriju EU.

– Sastanak je kratko trajao. Nikakvih promena nema. Lista ostaje kao što je i bila – rekao je za „Novosti” izvor iz sedišta evropske diplomatije uz napomenu da “pošto nema promena, neće biti bilo kakvih zvaničnih saopštenja tim povodom”.

Kada su uvodili meru, iz EU su poručili da će donositi odluke svake dve nedelje, 15. i 1. u mesecu. Novu odluku bi sada trebalo očekivati sredinom septembra.

– Ako dođe do značajnijih promena, lista može da bude revidirana i ranije – pojasnili su u Evropskom savetu.

Ova odluka međutim, nije obavezujuća, o čemu svedoči primer Bugarske koja je članica Evropske unije, a naši građani odnedavno ipak mogu u ovu zemlju bez PCR testa i karantina.

Podsetimo, bez ikakvih uslovljavanja građani Srbije mogu da putuju u 18 država širom planete.

GZS/Blic

Ilustracija, foto: RINA

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
58 %
0.5kmh
0 %
Pon
14 °
Uto
26 °
Sre
21 °
Čet
18 °
Pet
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime