- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Za građane Užica 1 500 doza vakcine kineskog proizvođača

Za građane Užica 1 500 doza vakcine kineskog proizvođača

Nakon potpisivanja saglasnosti i pregleda lekara, uslediće vakcinacija građana, potom i tridesetominutni nadzor kako bi se ispratile moguće reakcije na vakcinu kineskog proizvođača.

- REKLAMA -

Zavodu za javno zdravlje Užice je distribuirano 3 600 doza vakcina Vero Cell SARS – CoV-2 kineskog proizvođača Beijing Bio-Institute Biological Products Co., LTD.

Vakcine su dalje distribuirane zdravstvenim ustanovama na teritoriji Zlatiborskog okruga radi vakcinacije građana koji su posredstvom kol-centra i E-uprave iskazali interesovanje za vakcinaciju.

Užice je dobilo 1 500 doza vakcine kineskog proizvođača.

Vršilac dužnosti direktora užičkog Doma zdravlja dr Nikola Malidžan za Radio Lunu je rekao da je sala za predavanje u toj zdravstvenoj ustanovi opredeljena kao vakcinalni punkt. Vakcinacija do 13 časova nije počela.

–  Očekujemo spiskove i instrukcije Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut po kojima ćemo krenuti da vakcinišemo građane. Dobićemo od Batuta spisak sa zakazanim vremenom po kojem će se građani javljati za vakcinaciju, rekao je Malidžan.

On je naveo da još nije poznato koliko je do sada građana Užica iskazalo interesovanje za vakcinaciju protiv korona virusa kovid-19.

–   Batut jedini ima pristup toj bazi kojoj se prijavljuju građani i jedini oni imaju podatke, objasnio je Malidžan.

Na pitanja da li će građani pre vakcinacije biti testirani na koronavirus kovid-19 i kako je rešen problem testiranja onih koji su bez simptoma kovida-19, a imaju ga, v.d. direktor Doma zdravlja odgovara da nigde u svetu ne postoji takva procedura.

–    Nema ni testiranja PCR testom onih koji nisu oboleli niti ima određivanja nivoa antitela za one koje su oboleli. Generalno je preporuka za vakcinaciju za ljude koji su bili inficirani da minimum prođe dva, tri meseca od infekcije, rekao je za Radio Lunu dr Nikola Malidžan.

Vakcinu kineskog proizvođača mogu primiti stariji od 18 godina.

Malidžan je odgovorio da građani pre vakcinacije ne moraju proveriti svoju osnovnu krvnu sliku. Pojasnio je da će građani pre vakcinacije potpisivati saglasnost i da će ih potom pregledati lekar radi utvrđivanja zdravstvenog stanja i određivanja kontraindikacija.

–    Vakcinalni punkt je tako organizovan da se nadzor nakon vakcinisanja vrši 30 minuta za moguće eventulane reakcije na vakcinu, dodao je Malidžan.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je najavila da će u svim lokalnim samoupravama biti formirani kontakt centri, kao pomoć E-upravi. V.d. direktora užičkog Doma zdravlja je naveo da očekuju instrukcije oko uspostavljanja kontakt centara.

Po rečima Malidžana, do sada je 275 zdravstvenih randika Doma zdravlja i Opšte bolnice primilo Fajzerovu vakcinu.

–   Napravljeni su spiskovi za vakcinu ruskog i kineskog proizvođača. Danas će biti i vakcinacija zdravstvenih radnika koji su se prijavili da prime vakcinu kineskog proizvođača, dok će ostatak čekati novu isporuku doza vakcina, rekao je vršilac dužnosti direktora užičkog Doma zdravlja Nikola Malidžan.

Ta zdravstvena ustanova, po njegovim rečima, za sada funkcioniše i prevazilazila je probleme zbog odsustva zaposlenih radnika.

Podsetimo, užički Dom zdravlja je trenutno u ne kovid režimu, dok se građani sa povišenom temperaturom, respiratornim simpromima ili sumnjom na kovid- 19 pregledaju u kovid ambulanti, u okviru nekadašnjeg Tuberkuloznog dispanzera.

Prema podacima Zdravstvenog centra Užice, više od 230 građana je juče pregledano u užičkoj kovid ambulanti, prethodnog dana oko 130.

Zavod za javno zdravlje Užice je danas saopštio da je u Užicu potvrđeno prisustvo korona virusa kovid-19 kod još 41 osobe. Zvanično je više od 660  novoobolelih u gradu od početka godine.

Krajem decembra prošle godine, na 7. sednici užičke skupštine, Nikola Malidžan je imenovan za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja nakon čega je stupio na tu finkciju.

Užičanin Nikola Malidžan je rođen 1978. godine. U predloženom rešenju za imenovanje se navodi da je završio 2005. godine Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i da od iste godine do kraja 2012. radi u užičkom Domu zdravlja kao doktor medicine -izabrani lekar. Nakon specijalizacije iz oblasti Kliničke biohemije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je stekao zvanje Specijalista u laboratorijskoj dijagnostici i kao specijalista od 2017. godine radi u Domu zdravlja.

 

Pokrenut novi sistem E-vakcina

 

–   U Srbiju je do sada stiglo ukupno 1.054 950 vakcina, a ugovoreno je, delom i plaćeno, 6.182.200 vakcina, izjavila je premijerka Ana Brnabić na sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju.

Direktor Kancelarije za IT i javnu upravu Mihailo Jovanović je izjavio da je u Srbiji pokrenut novi sistem E-vakcina koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, njenog skladištenja do njene upotrebe, ali i u kojem će biti smešteni podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe.

Inače, vakcinacija se u Srbiji sprovodi po prioritetu imunizacije koji definiše Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije je 11. januara obavestila građane da mogu iskazati interesovanje za vakcinisanje protiv korona virusa kovid-19 popunjavanjem jednostavnog upitnika na portalu eUprava.

Kako su naveli, građani se mogu izjasniti za vakcinaciju bilo kojim tipom vakcine za koji je Agencija za lekove i medicinska sredstva potvrdila bezbednost, efikasnost i kvalitet.

Zainteresovani za vakcinu nakon prijave dobijaju poruku potvrde, kasnije na istom broju mogu očekivati poziv ili obaveštenje o terminu i mestu vakcinacije.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut je оtvоriо mејl аdrеsu zа svа pitаnjа građana u vеzi sа imunizаciјоm prоtiv korona virusa kovid-19. Oni su naveli da će na pitanja građana odgovarati stručnjаci Batuta.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
88 %
2.1kmh
34 %
Sre
11 °
Čet
8 °
Pet
9 °
Sub
2 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime