- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Dijalog Sportski klubovi u Prijepolju nenamenski potrošili opštinski novac

Sportski klubovi u Prijepolju nenamenski potrošili opštinski novac

- REKLAMA -

Autor: Istraživački tim Užičkog centar za ljudska prava i demokratiju

Uz podršku #medijskoskloništeužice

Većina sportskih klubova u Prijepolju, kojima je 2020. godine dodeljen novac iz opštinskog budžeta za njihove programske aktivnosti, nenamenski je utrošila ta sredstava. Iz Opštine poručuju da će klubovi morati da vrate pare ili će protiv njih pokrenuti sudske sporove. 

Za godišnje i posebne programe u oblasti sporta, a na osnovu Pravilnika o kategorizaciji i raspodeli budžetskih sredstava sportskim organizacijama (klubovima i udruženjima) opštine Prijepolje (http://www.opstinaprijepolje.rs/OpstinaPrijepolje-Pravilnici_462_cir)  i Zakona o sportu, 20 sportskih klubova i udruženja je podržano sa ukupno 17.450.000 dinara i to sa pojedinačnim iznosima od 30.000 do 3.1. milion dinara.

 

Prijepolje/Foto: Fejsbuk, Opština Prijepolje

Međutim, većina klubova je nenamenski potrošila iznos od 6.352.634,49 dinara. To je, u martu ove godine, utvrdila opštinska Komisija za kontrolu trošenja budžetskih sredstava u oblasti sporta, čiji izveštaj je, tri meseca kasnije, usvojilo Opštinsko veće.

Užički centar za ljudska prava i demokratiju se, još 31. maja ove godine, obratio  nadležnima u Opštini Prijepolje sa zvaničnim zahtevom da dostave taj izveštaj i pojasne šta su preduzeli protiv klubova koji su nenamenski potrošili budžetski novac, ali deo dokumenata nam je dostavljen tek 21., a deo 23. avgusta ove godine.  To kašnjenje je, nezvanično, obrazloženo „velikim brojem drugih zahteva za slobodnim pristupom informacijama od javnog značaja, koje su uputile druge organizacije, građani i mediji“, pa i „nedogovornošću pojedinih službenika“.

Prema tom Izveštaju, FK Polimlje je nenamenski utrošio najveći iznos – oko 2,2 miliona,  KMF Župski rubin 881.000, FK Jasen oko 760.000, OK FAP Livnica skoro 400.000, RK Sedmerac oko 226.000, Rukometni klub „Beli anđeo“ skoro 200.000, ŽKK Mileševka oko 109.000, a KK Mileševac oko 106.000 dinara.

 

Na spisku onih koji su novac potrošili mimo zakona, a neki od njih su vratili deo duga, što je navedeno u tabeli, nalaze se i SK Mix, KBK Mladost, Šah klub Priko, Rafting klub  Lim – Lučice, Savez za školski sport Prijepolje, Prijepoljsko stonotenisersko udruženje osoba sa invaliditetom, Karate klub Euro, SRU Pobednik, Planinarski skijaški klub Kolovrat.

Za Sportsko udruženje KMF PP 192, koje je utrošilo odobrenih 200.000 dinara, kao i za  Odbojkaški klub Trendteks, koji je potrošio dodeljenih 580.000 dinara, Komisija je navela da su bili „u obavezi da dostave revidirani predlog programa na odobrenu sumu i da po osnovu toga pravdaju sredstva“.

„Sankcije po ovom osnovu ne mogu da se primene, jer organ koji je potpisao ugovor sa sportskom organizacijim – klubom, nije postupio u skladu sa Zakonom o sportu“, navedeno je u izveštaju Komisije (Prilog Izveštaj komisije za sport).

 

Predsednica te Komisije Snežana Kijanović, koja je rekla da nema ovlašćenja da govori za potrebe našeg istraživanja, iako je o tome ranije govorila za lokalne medije, izjavila je za užičku TV5 da „značajna novčana sredstva klubovi nisu opravdali u skladu sa Zakonom o sportu, Pravilnikom i Zakonom o računovodstvu i budžetskom sistemu“.

Objašnjavajući da, zbog epidemije kovida 19, nije bilo uobičajenih sportskih takmičenja tokom prošle godine, član te Komisije Luka Šuljagić je objasnio da su samo za hranarine (troškovi ishrane sportista) klubovi potrošili više od 3,5 miliona dinara, što je više od polovine ukupnog iznosa nenamenski utrošenog novca.

„Ako su pojedini klubovi odigrali samo dva meča tokom cele godine, to znači da su njihove aktivnosti znatno smanjene. Očekivalo se da dobar deo novca mora biti vraćen u budžet… Isplaćen je ogroman broj hranarina, ali ne samo igračima, nego i službenim licima, generalnim sekretarima, sekretarima, ljudima koji rade u obezbeđenju i drugima. To je protivzakonito i tome se, zaključak je, mora stati na kraj“, rekao je Šuljagić za TV5 Užice. https://www.facebook.com/tv5ue/videos/134563368633334/

Komisija je preporučila nadležnima u Opštinskoj upravi da se „dodatno angažuje profesionalno stručno lice (veštak, revizor ili budžetski inspektor) koji će detaljnije i preciznije izvršiti proveru utroška dodeljenih budžetskih sredstava sportskim klubovima za 2020. godinu i, na osnovu svega, doneti konačan sud o tome da li su klubovi trošili odobrena sredstva u skladu sa programom i realnim potrebama i u skladu sa zakonskim propisima i da, nakon dodatne provere, preduzme adekvatne mere“.

Predsednik opštine Vladimir Babić navodi za naše izraživanje da će „novac morati da se vrati ili će opštinski pravobranilac pokreniti sudske sporove protiv odgovornih u klubovima.

„Oni koji su nenamenski potrošili opštinske pare moraće da ih vrate. Osim za hranarine, klubovi su trošili novac za vraćane ranijih dugova, ali i za druge namene koje nisu u skladu sa odlukama o dobijenim sredstvima“, objasnio je Babić i naveo da su neki klubovi vratili deo sporno potrošenog novca.

 

Vladimir Babić/Foto: TV5 Užice

On je dodao da su „klubovi negodovali nakon kontrole i dostavljenog mišljenja  Komisije“, a potom poručio da „oni koji ne vrate dug neće moći da računaju na novu finansijsku opštinsku podršku“.

„Najverovatnije, u oktobru ili novembru ove godine, dostavićemo opštinskom pravobraniocu dokumentaciju iz koje će on zaključiti da li ima elemenata da sudski

gonimo klubove koji ne budi vratili novac“, naveo je predsednik i kazao da se tužbe „neće podnositi protiv onih koji novac budu vratili“.

Na pitanje zbog čega neće biti tuženi i klubovi koji su vratili opštinski novac, jer su njegovim nenamenskim trošenjem prekršili zakon, Babić je uzvratio: „Zašto bismo podnosili prijave protiv svih? Oni koji vrate novac, znači da ga nisu potrošili. Tako to tumačimo. Oni nisu ništa proneverili, već su plaćali troškove koje nisu naveli u svojim programima. Komisija je proveravala samo to da li je novac programski utrošen. A, lepo piše u Pravilniku – onaj ko sredstva ne utroši u skladu sa priloženim programom, mora da ih vrati u budžet“.

 

Opština Prijepolje/Foto:Radio Prijepolje

Babić objašnjava da nije određen rok za vraćanje novca jer, kako je objasnio, lokalna samouprava to „odugovlači, kako bi klubovima dala vremena da skupe novac i vrate ga u budžet“.

Kao najveći problem je naveo dug FK Polimlje, koji duguje i najveći iznos – oko 2,2 miliona dinara. Najstariji prijepoljski sportski klub, sa tradicijiom od 95 godina, suočen je sa veoma teškom finansijskom situacijom, jer je opterećen drugim dugovima i blokadom računa.

„Svi, pa i oni, moraće da vrate novac, jer moramo da zaštitimo opštinsku imovinu. Nije bitno to da li je neko podeo ostavku u klubu ili je rukovodstvo smenjeno, jer nećemo tužiti fizička lica, već klub koji je napravio dugove“, poručio je predsednik opštine Vladimir Babić.

S druge strane, Aleksandar Drašković koji je, dan pre našeg razgovora, podneo ostavku na mesto predsednika FK Polimlje jer, kako nam je rekao, tu dužnost „ne može da obavlja u nemogućim uslovima u kojima se klub našao“, ocenio je da „to što je uradila Opština Prijepolje, nikada niko u Srbiji nije uradio“.

„Nikada niko u Srbiji to nije radio na način na koji je to uradila Opština Prijepolje. Valjda, prvo neko nekoga treba da nauči kako se troši taj novac, pa onda da ga troši, a ne ovako – podvukli su crtu i rekli tako više ne može i sada će se raditi drugačije“, kazao nam je Drašković.

 

Aleksandar Drašković/Foto: TV5 Užice

On tvrdi da je FK Polimlje „trošio dodeljeni novac u skladu sa programom koji je dostavio“, a potom potvrdio da je račun kluba u blokadi, zbog sudskih presuda o namirenju ranijih dugova.

„Sudski izvršitelji skinu novac sa računa kluba, po presudama iz 2010, 2012. i 2014. godine i mi smo tu nemoćni. Račun nam je u blokadi, jer je namiren dug po sudskoj presudi jednom prevozniku iz Priboja, kome se duguje nešto više od milion dinara“, objasnio je sada bivši predsednik uprave Polimlja i dodao da, uz 2,2 miliona dinara duga Opštini, klub duguje i oko 2,5 miliona dinara prevozniku, ekonomima, sekretaru i nekolicini fudbalera.

„Ipak, klub će morati da vrati pare Opštini“, poručio je bivši predsednik uprave FK Polimlje i oceno da taj klub „neće propasti, jer ima prijatelje koji će mu pomoći u nevolji“.

Hapšenja nekadašnjih članova komisije i bivšeg predsednika opštine 

Da krivci za nezakonito trošenje budžetskog novca nisu samo sportski klubovi, dokazuje prošlogodišnje hapšenje nekadašnjih članova komisije, koja je taj novac dodeljivala prethodnih godina, na čelu sa tadašnjim predsednikom opštine Dragoljubom Zindovićem (SNS). Naime, prema informaciji koju nam je dostavilo Više javno tužilaštvo u Kraljevu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, pet članova Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu – B. N., B. D., D. Ć., M. N. i N. B. su  osuđeni za nesavestan rad u službi na kazne zatvora od po šest meseci, koje se neće izvršiti ukoliko oni, u roku od dve godine, ne učine novo krivično delo. Oni su, prethodno, sa Tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice.

„Kao članovi Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu grubo su zanemarili svoju dužnost da izvrše formalnu proveru i ocenu ispunjenosti uslova i kriterijuma u pogledu nosioca programa iz oblasti sporta. Predložili su FK Polimlje za dodelu budžetskih sredstava, iako ovaj klub nije ispunjavao uslove, jer je račun istog bio u blokadi“, navelo je Tužilaštvo, uz pojašnjenje da su „na osnovu takvog predloga FK Polimlju dodeljena novčana sredstva u iznosu od 4.703.000 dinara, u kom iznosu je nastupila šteta po budžet Opštine Prijepolje, jer sredstva nisu utrošena na ostvarivanje opšteg interesa u sportu, već su odmah raspoređena poveriocima navedenog kluba“, navodi se u dopisu.

Za Dragoljuba Zindovića, bivšeg predsednika opštine, koji je odbio nagodbu sa Tužilaštvom, navedeno je da se sumnjiči za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo trgovina uticajem. Tužilaštvo je objasnilo da, u interesu istrage koja je u toku, ne može da nam dostavi detaljnije informacije. Iz istog razloga, nisu nam dostavljene i informacije o okrivljenima M. M. i N.S., takođe nekadašnjim članovima komisije, koji se sumnjiče da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Autor: Istraživački tim Užičkog centar za ljudska prava i demokratiju

Uz podršku #medijskoskloništeužice

Objavljivanje ove priče omogućeno je kroz projekat Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama, koji sprovodi Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP ), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Stavovi izneti u ovoj priči su stavovi autora i ne predstavljaju nužno stavove Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP ) niti Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime