- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Spasioci NP Tara intervenisali 14 puta prošle godine

Spasioci NP Tara intervenisali 14 puta prošle godine

- REKLAMA -

Na prvi pogled pitoma, ali u svojim dubinama i vrletima i te kako divlja planina Tara, tokom sezone koja sada već traje 365 dana u godini, privlači sve veći broj zaljubljenika u prirodu. Međutim, među njima dosta je planinara koji se upuštaju u avanture, ne sluteći da svoj život na taj način mogu staviti na kocku. U tim trenucima nastupaju oni – spasilački tim Nacionalog parka Tara.

Planina Tara ima preko 300 kilometara obeleženih staza koje su predviđene za planinare i ljubitelje prirode. Upravo zbog avanturista koji se ogluše o upozorenja, bili smo prinuđeni da intervenišemo tokom prošle godine 14 puta, da spasemo toliki broj lica u tehničkim intervencijama. Ta lica se nisu izgubila već smo ih spašavali u nepristupačnim terenima pomoću opreme za spašavanje, nosilima, pojasevima, da se spuštamo niz litice kako bismo im spasili živote, kaže za agenciju RINA Milisav Mijatović Javor rendžer-spasilac NP Tara.

U slučajevima kada se avanturisti ogluše o upozorenja, vidno obeležena putokazima na planinni Tari, mogu snositi posledice.

U okviru Nacionalnog parka Tara postoji pravilnik o unutrašnjem redu koji definiše gde i kada ljudi mogu da se kreću. Sve van obeleženih staza je kršenje tog pravilnika, za koji prestupnik može dobiti prekšajnu prijavu ukoliko angažujete spasilačke timove u NP Tara. Takođe, postoje kazne koje su predviđene podzakonkim aktima, gde ukoliko nemate licencu za vođenje grupe možete ugroziti i druga lica, dodao je on.

Ono što spasioci prevashodno savetuju svim posetiocima na ovoj planini, svakako je da se upoznaju sa stazama kojima se kreću, a zatim i obaveste nekoga iz samog Nacionalnog parka, kako bi brzo reagovali u slučaju da im se nešto desi.

Moraju nekome ostaviti podatke svog plana putovanja i predviđeno vreme kada bi se vratili kako bi u slučaju da nešto krene po zlu, spasilačke ekipe odmah se alarmirale i krenule u potragu, jer u slučaju da neko slomi mogu tokom pešačenja, pa čak i na plus 15 stepeni može dobiti hipotermiju. Čak i ukoliko su bezazlene neke povrede mogu dovesti do smrtnog ishoda. Uvek treba poneti, vodu, suvu odeću kao i pun telefon kako bi mogli da reagujete u nepredviđenim situacijama. Imali smo situacije gde zbog prevelike magle i snega majka i dete su se izgubili na 15 metara od glavnog puta, sve zbog panike a mi smo morali da reagujemo, ističe spasilac NP Tara.

- Advertisement -
IZVORRINA
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime