- REKLAMA -
26 C
Užice

Snimaće u Užicu, Požegi, Čačku

- REKLAMA -

Studentski filmski kamp Interakcija, 17. po redu, okupiće od 8. do 24. avgusta u zapadnoj Srbiji petnaestoro studentata filmskih akademija iz različitih delova sveta koji će snimiti tri kratka dokumentarna filma u produkciji i organizaciji požeškog Nezavisnog filmskog centra Filmart.

Studenti režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije, podeljeni u tri ekipe, snimaće kratke dokumentarce u Čačku, Užicu i Požegi, u okviru prve, sedmodnevne faze kampa Interakcije.  Ekipe će ponovo biti na okupu u Požegi od 17. do 22. avgusta gde montirati filmove.

Premijera filmova snimljenih tokom ovogodišnjeg kampa, prema najavama iz Filmarta, biće održana 23. avgusta u požeškom bioskopu kada će biti proglašene i nagrade festivala Interakcija.  Filmovi će 24. avgusta, biti prikazani u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

 • Na konkurs za učešće na 17. kampu Interakcija, koji je bio raspisan od 5. aprila do 10. maja, pristiglo je čak 108 prijava iz 39 zemalja, naveli su nedavno iz požeškog Filmarta.

Tokom druge faze kampa, u Požegi će boraviti i 20-ak mladih filmskih profesionalaca iz sveta, učesnika Interakcija: radionice dokumentarnog filma (I:RDF), čiji su predavači i tutori afirmisani dokumentaristi Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh.


Poznat program prvog izdanja festivala kratkog dokumentarnog filma


NFC Filmart će ove godine organizovati prvo izdanje Interakcija Festivala, u Požegi od 17. do 23. avgusta i predstaviće publici 23, kako su naveli, vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen.

 • Pokretanjem Festivala Interakcija želimo da autorima koji se bave kratkim dokumentarcima omogućimo da uspostave komunikaciju sa publikom, da pokažemo svu snagu kratke forme, koja svojom eksperimentalnošću i inovativnošću značajno doprinosi pomeranju granica dokumentarnog filma, kazao je umetnički direktor i selektor Interakcija Festivala Dejan Petrović.

U takmičarskom programu biće prikazano 15 kratkih dokumentaraca koji su, prema navodima iz Filmarta, u protekle tri godine zapaženi od strane publike i žirija na najznačajnijim festivalima širom sveta.

 • Publika Festivala u Požegi će moći da pogleda filmove dobitnika Evropske filmske nagrade – Sve mačke su sive u mraku (r: Lasse Linder / Švajcarska) koji je proglašen za najbolji evropski kratki film 2020. godine i Moj teča Tudor (r: Olga Lucovnicova / Belgija, Mađarska, Portugalija) koji je dobitnik nagrade za najbolji film prošle godine, kada je i osvojio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu.
  U konkurenciji za nagrade Interakcija Festivala naći će se i Bakin seksualni život (r: Urška Djukić, Émilie Pigeard / Slovenija, Francuska), S ljubavlju, tata (r: Diana Cam Van Nguyen / Češka Republika, Slovačka) i Hotel Bejvju (r: Daniel Cook / Škotska, Velika Britanija), dokumentarci koji su kandidati za ovogodišnju Evropsku filmsku nagradu.
  U takmičarskom program festivala biće prikazan i film Igra (r: Roman Hodel / Švajcarska) koji je publika mogla da pogleda prošle godine, između ostalog i na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, ali i Agrilogistika (r: Gerard Ortín Castellví / Španija, Velika Britanija) koji se našao u trci za Zlatnog medveda u Berlinu ove godine.
  Većina filmova izabranih za ovogodišnju Interakciju prikazani su, između ostalog i na Hot Docs-u, najvećem festivalu dokumentarnog filma u Severnoj Americi. Pored nekih već pomenutih filmova u programu Hot Docs-a prethodnih godina prikazani su i Lepa reka (r: Guillaume Fournier, Samuel Matteau, Yannick Nolin / Kanada, SAD), Naja (r. Sebastian Mulder / Holandija), Pričaj mi još (r. Martyna Peszko / Poljska), A sad se spušta veče (r: Maja Novaković / Srbija, Bosna i Hercegovina), dokumentarci koje će moći da pogleda i požeška publika tokom Festivala. Ljubitelji kratkih dokumentaraca moći će da pogledaju i film Duhovi Morije (r. Florian Elabdi, Michael Graversen / Danska), koji je prikazan vodećem festivalu kratkog filma u svetu Clermont – Ferrand, zatim dokumentarac Imamo jedno srce (r. Katarzyna Warzecha / Poljska), koji je bio izabran od strane selektora prestižnog Visions du Réel-u, Ožiljci (r. Alex Anna / Kanada) koji je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), kao i dokumentarac Medved na putu (r. Jack Weisman, Gabriela Osio Vanden / Kanada), koji je imao međunarodnu premijeru na IDFA u Amsterdamu, jednom od najvećih festivala dokumentarnog filma u svetu
  , naveli su iz Filmarta.

Tokom svečanog otvaranja Interakcija Festivala, 17. avgusta biće prikazana tri kratka dokumentarna filma iz Poljske, u okviru pratećeg programa festival U fokusu, kojeg Filmart sprovodi u  saradnji sa Krakovskom filmskom fondacijom. Biće prikazani filmovi: prošlogodišnji pobednik Krakovskog filmskog festivala Malo parče raja (r. Andrzej Cichocki / Poljska), Jaki (r. Marcin Polar / Poljska) i U krug (r. Monika Kotecka, Karolina Poryzała / Poljska).

 • U okviru Interscreen programa biće prikazano pet izabranih kratkih dokumentaraca ovogodišnjih učesnika kampa i radionice. Kolegama i publici Festivala predstaviće se autori filmova: Gde je moja crvena kravata (Ananthakrishnan Baburajendran Pillai / Mađarska, Italija, Indija), Nedođija (Violena Ampudia / Kuba), Obeleženi (Jovan Dopuđ / Srbija), Volim (Anja Koprivšek / Hrvatska) koji je imao premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Docslisboa i Mahalina škola – porodica uživo (Akshay Ingle / Indija), koji je prikazan na IDFA prošle godine, dodali su iz Filmarta.
- Advertisement -
IZVORFILMART
- REKLAMA -
Užice
few clouds
26 ° C
26 °
26 °
28 %
3.6kmh
20 %
Čet
25 °
Pet
27 °
Sub
27 °
Ned
25 °
Pon
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime