- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Slikar nebeskih vidika Dragić Petrović Medoš

Slikar nebeskih vidika Dragić Petrović Medoš

- REKLAMA -

Izložba Slikar nebeskih vidika užičkog stvaraoca Dragića Petrovića Medoša otvorena je večeras u Gradskoj galeriji Užice u okviru ciklusa Oni koje ne zaboravljamo.

Uz pomoć kulturnih i javnih ustanova, ali i predusretljivošću kolekcionara Gradska galerija je u prilici da povodom 90 godina od Medoševog rođenja organizuje ovu retrospektivnu izložbu i javnosti predoči dela ovog stvaraoca u godini kada je Užice nacionalna prestonica kulture.

Prema rečima direktora Gradske galerije Užice Zorana V. Cvetića užička likovna baština nezamisliva je bez dela Dragića Petrovića Medoša u formi figuralne i slobodne kompozicije, mrtve prirode, portreta, a naročito pejzažnog slikarstva. Kako je rekao Cvetić, sa Božom Kovačevićem, Milutinom Koraćem, Vjekoslavom Ćetkovićem, Radomirom Vergovićem i nekolicinom Medoš je obeležio jednu likovnu epohu.

Boja podneblja u kojem je Medoš ponikao predstavljala je jezik, meru i utočište njegove umetnosti. To vidimo i na ovoj programskoj postavci koja se održava kao deo ciklusa izložbe i pod nazivom Oni koji ne zaboravljamo. Motivi Hilandara, Mileševe, Ljubostinje, Užica, Sirogojana, Zlatibora, Kremana, Karana na slikama Dragića Petrovića Medoša privlače nas svojom neposrednošću i iskrenošću slikarskog izraza, rekao je Cvetić.

Ova izložba sadrži mali deo bogatog Medoševog opusa koji broji preko hiljadu ulja, grafika, crteža, skulptura, mozaika…

Izložbu je otvorio književnik Slobodan Ristović koji je bio i veliki prijatelj Dragića Petrovića Medoša. Govorio je o njihovom prijateljstvu i vremenu koje su provodili.

Skoro sam ubeđen da ne bi bio radostan zbog ove izložbe. Zašto? Zbog traganja za svojom slikom koja mu je izmicala. Zbog sudara ideje i postignuća, tako je govorio i profesoru Koraću.(… ) On Medoš hteo je da bude onaj drugi. Znam da sada na nekoj drugoj nebeskoj lužnici boravi sa Paunom Petronijevićem, piju sretenovaču i pričaju. Nadam se da mi nećete zameriti što nisam govorio o slikama i brojakama, za to vam nisam potreban, kazao je Ristović.

U katalogu izložbe Slikar nebeskih vidika u tekstu pod nazivom Zadirkivanje boja Slobodan Ristović je napisao da Medoš često čežnjom vodenog toka kradom noću puzi uz tvrđave i posmatra svoju sliku okom goluba odlutalog sa tornjeva crkava. On je među prstima žena koje oko okupljenih pijačnih tezgi ćute.

Izložba se u Gradskoj galeriji Užice može pogledati u naredne tri nedelje.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime