- REKLAMA -
3.9 C
Užice
Početna Srbija i region Skupština usvojila leks specijalis o kreditima u švajcarskim francima

Skupština usvojila leks specijalis o kreditima u švajcarskim francima

- REKLAMA -

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji će za 15.785 gradjana olakšati otplatu tih pozajmica.

To rešenje izmedju korisnika stambenih kredita u švajcarskim fanacima, banaka i države, koštaće 11,7 milijardi dinara.

Ovaj leks specijalis predvidja da se preostali dug konvertuje u evre i da se od te sume otpiše 38 odsto, a kamatna stopa je ona koja je važila 31. marta 2019. za kredite indeksirane u evrima, iste vrednosti i ročnosti.

Za banke koje nisu imale u ponudi stambene kredite ili su imale nesrazmerno velike kamatne stope primenjen je limit od 3,4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni eurobor za varijabilne kamatne stope, i limit od četiri odsto za fiksne kamatne stope.

Zakon je opozicija kritikovala jer nisu obuhvaćeni svi gradjani odnosno svi koji su uzimali te pozajmice, a isplatili su ih ili im je oduzet stan jer nisu mogli da kredit isplaćuju. Negodovali su i jer država preuzima na sebe deo troškova za sprovodjenje tog zakona.

“Neki ekonomisti smatraju da država ne treba da plaća pogrešne individualne odluke, ali ne treba da ostavimo te gradjane na ulici”, odgovorio je ministrar finansija Siniša Mali.

 

Autor/Izvor Beta

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
3.9 ° C
4 °
3.9 °
93 %
1.5kmh
75 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
11 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

194 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime