- REKLAMA -
15.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Skupština opštiine Čajetina: Veće subvencije i podsticaji u poljoprivredi (VIDEO)

Skupština opštiine Čajetina: Veće subvencije i podsticaji u poljoprivredi (VIDEO)

- REKLAMA -

Odbornici Skupštine opštine Čajetina su na 43. sednici dali saglasnosti za usvajanje Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2024. godinu.

-Ove godine smo predvideli 45 miliona dinara za subvencije i podsticaje u poljoprivredi, a novina je da je povećan procenat subvencija, tako da će one ove godine iznositi od 50 do čak 100 odsto za organsku proizvodnju. Prošlogodišnje subvencije, koje su uglavnom bile na nivou od 40 odsto, ove godine će biti na nivou od 65 odsto, što će biti značajan kvalitativni pomak za naše poljoprivredne proizvođače, rekao je predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić.

On je naveo da je usvojena i izmena osnivačkog akta Zoohigijene u vezi sa otvaranjem veterinarske ambulante.

Takođe, opština Čajetina se pridružila inicijativi drugih opština Srbije u cilju zaštite pčela, usvajanjem i potpisivanjem. Deklaracije koja podrazumeva javno informisanje stanovništva i poljoprivrednika o ispravnoj upotrebi pesticida kao i o podizanju svesti o značaju pčela za zaštitu životne sredine, za proizvodnju hrane, uz pokušaj da se spreči zaprašivanje komaraca iz vazduha sredstvima koja su štetna za pčele. U našim krajevima to nije slučaj, dok ih u Vojvodini i nekim drugim krajevima Srbije ima. Do sada se ovoj inicijativi priključilo preko 100 opština, rekao je Đurić.

Odbornik i direktor Specijalne bolnice Čigota Aleksandar Simić dao je informaciju o požaru koji je zahvatio ovaj zdravstveni objekat i najznačajnije je da nema povređenih i nastradalih.

Pričinjena je velika materijalna šteta, ali, na sreću, medicinska oprema nije oštećena. Opština Čajetina sa svim svojim javnim preduzećima i Republički fond za penziono i zdravstveno osiguranje, koji je i vlasnik Čigote, su odmah odreagovali. Narednih dana će biti izvršena sanacija krova kako bi jedan deo objekta mogao da se stavi u funkciju, a u međuvremenu će se raditi projekat rekonstrukcije oštećenog dela, zaključio je Đurić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
94 %
1.1kmh
74 %
Pon
24 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime