- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Skupština grada Užica: Izmena Prostornog plana grada zbog izgradnje Regionalnog postrojenja za...

Skupština grada Užica: Izmena Prostornog plana grada zbog izgradnje Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi (AUDIO)

- REKLAMA -

Usvojene su izmene i dopune Prostornog plana grada Užica na 29. sednici Skupštine grada, zbog izgradnje Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi. Takođe odbornici su na ovoj sednici između ostalog usvojili i informaciju o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje zakon o javnim preduzećima za prvih devet meseci ove godine.

Grad Užice je bio u obavezi da odradi izmene i dopune Prostornog plana, jer je prethodni dokument predviđao izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gorjanima, kako je naveo pomoćnik gradonačelnice Predrag Gavović.

Gradiće se Regionalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje će obuhvatiti četiri opštine Požegu, Kosjerić, Arilje i Ivanjicu, kao i Grad Užice. Zato je Grad Užice u obavezi da usaglasi svoje planove sa Planom posebne namene koji donosi Republika i zbog kasnijeg postupka eksproprijacije zemljišta za gradnju postrojenja u Požegi. Zahvaljujući nadležnim ministarstvima i Vladi Republike Srbije za taj projekat izdvojeno je oko 100 miliona evra. U toku je izrada projektne dokumentacije, a našim prostornim planom mi smo definisali izradu primarnog kolektora koji ide prema Požegi kroz četiri mesne zajednice, Potočanje, Krvavce, Zlakusu i Potpeć, kao i izgradnju mreže kolektora za šta smo kao grad dobili oko 10 miliona evra, rekao je Gavović.

Član gradskog veća Miodrag Petković je rekao da su na današnjoj sednici sa jedne strane bile tačke koje se odnose na plansku dokumentaciju, planove generalne regulacije za Carinu i centralni deo i tačke vezane za pristupanje izradu detaljnih regulacija na pojedinim lokacijama u gradu, rekao je član Gradskog veća Miodrag Petković.

Planska dokumenta koja su bila na dnevnom redu su vezana za stvaranje uslova sa jedne strane za buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za postupke po zahtevima građana  vezane za ozakonjenje i poslove za stvaranje uslove za buduće potencijalne investicije u našem gradu, naveo je Petković.

Odbornici su usvojili informaciju o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje zakon o javnim preduzećima za prvih devet meseci ove godine. Prema ovoj informaciji sva javna preduzeća su poslovala u okviru planiranog, osim JKP Vodovod koji je ostvario gubitak.

Rezultati pokazuju da je minus Vodovoda manji nego što je planirano, što je pozitivna stvar. Vodovod apsolutno posluje na likvidnim osnovama i obavlja poslove za koje je osnovan od strane grada, a može se reći da je minus u ovom momentu pre svega vezan u osnovi za amortizaciju. Ostala javna preduzeća su za devet meseci pozitivno poslovala, čak ova informacija pokazuje da su ostvareni bolji rezultati nego što je planirano, rekao je većnik Petković.

Odbornici su usvojili i izmene godišnjeg programa poslovanja Vodovoda, Gradske Toplane, JP Stan, Užice razvoj, Dečijeg odmarališta Zlatibor.

Usvojen je i Predlog Odluke o utvrđivanju osnovice za obračun poreza na imovinu za 2024. godinu. Kako je naveo Petković one se utvrđuju na osnovu prometa za prethodnih godinu dana, od 1. oktobra 2022. godine do 30. septembra 2023. godine.

Ove usvojene osnovice pokazuju da neće biti drastičnih promena kada su u pitanju porezi za narednu godinu. Ostaće porez na istom nivou kao ove godine većem broju ljudi, takođe neki će imati umanjenje, a neki uvećenje poreza, ali to će biti uvećanje od par stotina dinara. Mi se trudimo kao grad da vodimo poresku politiku koja će uvažavati interese ljudi da nema drastičnih promena. Mi imamo niže poreske stope u odnosu na druge lokalne samouprave. A sve što inkasiramo kada je u pitanju porez na imovinu, svaki dinar vraćamo za sve što se inače iz budžeta finansira to je infrastruktura, školstvo, socijalna politika, sport, kultura, rekao je Petković.

Iako je na početku sednice odbornik Srpske stranke Zavetnici Vladan Virijević tražio da se sa dnevnog reda skine nekoliko tačaka o poslovanju Vodovoda i Dečijeg odmarališta Zlatibor, ali i da se dnevni red dopuni sa informacijama o stanju u Apotekarskoj ustanovi Užice, predlozi nisu usvojeni.

Tražili smo da se u dnevni red uvrsti izveštaj o poslovanju Apotekarske ustanove Užice, jer radnicima kasne plate, da ne mogu da koriste administrativnu zabranu i hteli smo da dobijemo zvaničnu informaciju kakvi su planovi grada u vezi te ustanove. Jer one informacije koje je saopštio gradski većnik u javnosti su šture i nemamo nikakve podatke kakvi su planovi za Apotekarsku ustanovu Užice. Na dnevnom redu bilo je i poskupljenje poreza na imovinu za šta je odbornička grupa Srpske stranke Zavetnici glasala protiv i skrenula pažnju da to dosta utiče na standard građana, koji je već dovoljno ugrožen. Na dnevnom redu su bili i izveštaji javnih preduzeća. Tu ponovo imamo situaciju da je Vodovod u gubitku od 37 miliona dinara i da će tako završiti godinu, ako ti gubici ne budu veći. Takođe imali smo situaciju da Toplana koja je u prvoj polovini ove godine bila gubitaš, da su podigli kredit u visini od 110 miliona dinara, izostavili su investicije koje su im dovele do toga da određena sredstva zajedno sa kreditom pokriju te gubitke i zato odbornička grupa Srpske stranke Zavetnici nije glasala za ovakav izveštaj javnih preduzeća, rekao je Virijević.

Predsednik skupštine Branislav Mitrović je naveo da će radna grupa oformljena za poslovanje Apotekarske ustanove Užice uskoro izaći u javnost sa detaljima koji se odnose na probleme i poslovanje ove ustanove.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime