- REKLAMA -
20.9 C
Užice
Početna UEko Širi se gasovodna mreža do Bele Zemlje

Širi se gasovodna mreža do Bele Zemlje

- REKLAMA -

AD Užice gas planira da postojeću distributivnu mrežu proširi do Bele Zemlje, zbog potreba snabdevanja gasom nove fabrike Prvi partizan koja se gradi u Dautovcima.

Počeli su radovi na proširenju ditributivne mreže gasovoda preko Zabučja ka Beloj Zemlji, postavljanjem instalacija kroz pešački prolaz ispod pruge i magistralnog puta. 

Radovi neće remetiti odvijanje saobraćaja na magistralnom putu.

–         Prema idejnom projektu, trasa gasovoda od Užica do Bele Zemlje iznosiće oko 15 kilometara i obuhvatiće sve objekte na trasi gasovoda od Užica preko Zabučja i kompletno naselje Bela Zemlja, navodi za RAM mrežu direktor AD Užice gas Milan Sekulić.

Prema najavama Sekulića, polovinom 2019. godine bi trebalo da bude završena prva faza radova na proširenju gasovodne mreže, u dužini od oko osam kilometara, do fabrike Prvog partizana u Dautovcima.

Privredni subjekti zainteresovani za prelazak na prirodni gas

–         Pored nove fabrike Prvi partizan, interesovanje za priključenje na distributivni sistem su iskazali i svi privredni subjekti koji se nalaze na ovoj lokaciji (Marking d.o.o, Hotel Zlatiborska noć, Elektrotermija, MTK-Metal- komerc, Largo i dr.), dodaje Sekulić.

Trenutno je oko 75 privrednih subjekata, pravnih lica, priključeno na distributivni sistem AD Užice gas. 

Prema procenama, oko 1 500 domaćinstava na toj trasi će imati mogućnost da se priključi na distributivni sistem AD Užice gas-a.

–         Po istim uslovima koji u tom momentu budu važeći u celom gradu, navodi Sekulić i dodaje da će zainteresovani moći da koriste gas kao energent, posredstvom Užice gas- a, završetkom prve faze radova, od grejne sezone 2019/2020.

Trenutno cena priključka za gas u Užicu iznosi 980 evra u dinarskoj protivvrednosti. Prethodnih godina su građani Užica imali mogućnost da domaćinstva priključe na gasovodnu mrežu po duplo nižoj ceni priključka za gas, u sklopu akcije Užice- čistiji grad.

–         O ceni priključka i o odobravanju akcijskih popusta odlučuje skupština AD Užice gas,podseća Sekulić.

Za Užice i čistiji grad

Skupština akcionara Užice gasa je 2015. godine pokrenula akciju u težnji da doprinese smanjenju zagađenosti vazduha u gradu.

Akcija je omogućavala građanima da priključak za gas plate u 36 mesečnih rata po ceni od 490 evra bez PDV-a.

Više od 300 individualnih domaćinstava, kako smo ranije pisali, odazvalo se akcijama i priključilo se na distributivnu mrežu Užice gasa.

AD Užice gas planira da ove godine uradi ukupno 7,8 kilometara gasovoda, kako navodi Sekulić, na celoj teritiriji grada i Gradskoj opštini Sevojno, a bez trase prema Beloj Zemlji.

–         Mreža gasovoda prema projektnoj dokumentaciji je građena u svim delovima grada, tako da su ostale još pojedine manje ulice i sokaci i to pretežno na rubnim delovima Grada, navodi Sekulić odgovarajući na pitanje u kojim delovima grada gasovodna mreža još nije prisutna.

 

Izgradnja gasovoda, uz distribuciju gasa, među osnovnim su delatnostima akcionarskog društva Užice gas čiji je većinski akcionar, sa 70 odsto učešća, MPP Jedinstvo, dok je Grad Užice vlasnik 30 odsto akcija.

Na distributivni sistem AD Užice gas-a, priključeno je 1010 korisnika, od toga 935 individualnih domaćinstava.

Procenjuje se da na području grada ima oko 16.000 individualnih ložišta. Prema podacima iz Izveštaja o kvalitetu vazduha u gradu Užicu, oko 70 odsto stanovnika koristi drvo i ugalj za grejanje u individualnim ložištima.

foto: Screenshot/ Užice decenijama ima problem sa zagađenim vazduhom, posebno tokom grejne sezone. Napretka ima, ali je problem i dalje prisutan. Podsetimo, podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je vazduh 2016. godine bio treće kategorije, prekomerno zagađen, pri čemu su prekoračene tolerantne vrednosti koncentracije suspendovanih čestica PM10.

Tekst je nastao u sklopu projekta UEKO/šta? kojeg sufinansira Grad Užice.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20.9 ° C
20.9 °
17.4 °
72 %
0.5kmh
0 %
Ned
37 °
Pon
34 °
Uto
34 °
Sre
36 °
Čet
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime