- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Šire regionalno telo, jačaju kapacitete(AUDIO)

Šire regionalno telo, jačaju kapacitete(AUDIO)

- REKLAMA -
Kombinacijom državnog i lokalnog nivoa ima nade za ovaj region, poručuje menažder BioEn projekta Miloš Radojević.

foto screenshot TV5 Užice

Proširuje se Radna grupa za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborske oblasti. Bogatija je za tri člana iz Užica, Kosjerića i Požege, nakon devetog po redu, a prvog zasedanja u Kosjeriću.

Širenju je prethodila odluka da se budući rad tog regionalnog tela, sem na biomasu, fokusira i na energetsku efikasnost u zgradarstvu.

–          Rezultati povećane energetske efikasnosti imaju direktan uticaj na očuvanje životne sredine i značajne novčane uštede, navodi za RAM mrežu zamenik predsednika Radne grupe Svetlana Drakul.

Ti ciljevi su u fokusu rada regionalnog tela čiji su temelji postavljeni u Priboju oktobra 2015. godine, odlukom Skupštine Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Radna grupa je formirana kao radno telo Odbora za zaštitu životne sredine Zlatiborske oblasti u okviru BioEn projekta.

 –       Opštine su uglavnom usredsređene na rešavanje problema na svojoj teritoriji i nekad nisu svesne činjenice da bez međuopštinske saradnje nema rešavanja pitanja pre svega iz oblasti zaštite životne sredine, dodaje Drakul.

Većina opština u Zlatiborskom okrugu ima slične probleme sa zagađenjem vazduha i većim troškovima zbog upotrebe fosilnih goriva u toplanskim sistemima.
Većina opština teži održivoj upotrebi biomase u energetske svrhe. Pojedine su preuzele konkretne korake u pravcu zamene fosilnih goriva biomasom u sistemu daljinskog grejanja.
http://www.rrazlatibor.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=2395%3Abioen-&Itemid=90
U nameri da u deset lokalnih samouprava u Zlatiborskom okrugu poraste održiva upotreba drvne biomase u energetske svrhe, Regionalna razvojna agencija Zlatibor od 2015. godine BioEn projektom jača kapacitete javnog, privatnog i civilnog sektora, svih aktera u tom procesu. 
Korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije, kako je istakao direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić, predstavlja direktnu podršku proizvođačima biomase, donosi uštede lokalnim samoupravama i podstiče razvoj investicija u drugim oblastima, državi smanjuje deficit i troškove plaćanja uvoznih goriva. Poduhvat koji teži da zadrži novac u lokalu zahteva dugoročno planiranje i otvorenost lokalnih samouprava, ali i doprinos svih aktera. 
 foto screenshot TV5 Užice

Sve raspoložive ljudske kapacitete u regionu, sa znanjima u oblastima biomase i energetske efikasnosti, u svoj rad teži da uključi i Radna grupa, trenutno sa 19 aktivnih članova i sekretarijatom koji dolazi iz redova RRA Zlatibor.

Radnu grupu čine predstavnici osam lokalnih samouprava Zlatiborske oblasti. Za sada, svoje predstavnike nemaju opštine Prijepolje i Sjenica.

Pojačanju se nada i menadžer BioEn projekta Miloš Radojević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

–         Pogotovo zato što nama naši pravilnici o radu to dozvoljavaju i što nemamo ograničenja oko broja ljudi. Važno je da imamo kritičnu masu ljudi, znanja i kapaciteta koji postoje u regionu i da ih uključimo u priču koja nam je svima važna, objašnjava Radojević istakavši da od energetike trenutno nema važnijeg pitanja u regionu.

–         Zato što je to pitanje koje vezuje mnoga druga pitanja, poput pitanja energetskog siromaštva, zdravstvene zaštite, zdrave životne sredine i pitanje ekonomije i održivosti lokalnih budžeta. Sve su to uvezana pitanja u jednu stvar, u energetiku. Zato Radna grupa za biomasu i energetsku efikasnost u Zlatiborskom okrugu ima ozbiljnu ulogu, navodi Radojević.

Umesto izolovanosti lokalnih samouprava, Radojević preporučuje regionalno povezivanje.

Na jačanje veza može uticati i pozitivan imidž koji uživa Radna grupa i Zlatiborski region u očima stručne i donatorske javnosti u oblasti održive upotrebe biomase i energetske efikasnosti.

–         Ostaje samo da lokalne samouprave shvate da je Radna grupa i njihov alat, njihov instrument i partner u svemu tome, da odluke koje donose, donose na informisan način, da konsultuju struku, da međusobno razmenjuju informacije i iskustva, pa tek onda donesu pravu odluku. A onda zajedničkim snagama da se okrenemo ka nacionalnom nivou bez koga nema ozbiljnih napredaka u ovom smislu jer su to investicije koje zahtevaju ozbiljna ulaganja. U tom smislu, kombinacijom državnog i lokalnog nivoa ima nade za ovaj region, poručuje menažder BioEn projekta Miloš Radojević.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/uPoMoc/24781/sire-regionalno-telo-jacaju-kapaciteteaudio.html?fbclid=IwAR1_hvC1lY34tEA1zTzLBIibqrnYLraf2M4Ggl9dquQMUAoEPtPwCjU5FBQ
https://www.radioluna.info/category/istrazujemo/bioen/

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

76 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime