- REKLAMA -
17.7 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Medijsko sklonište - Jefimija: Zavolite sebe(AUDIO)

Medijsko sklonište – Jefimija: Zavolite sebe(AUDIO)

-Sve je više mladih žena u Zlatiborskom okrugu koje obolevaju od raka dojke i sve je veći broj žena sa metastatskim rakom dojke što je poražavajuće, istakla je za Lunu predsednica Jefijime, Savetovališta iz kojeg ukazuju na važnost preventivnih pregleda za rano otkrivanje bolesti i na značaj rada obolelih žena na prihvatanju bolesti, promeni pogleda na svet, pronalasku mira i ljubavi prema sebi. Ukazala je Slavica Simić na postojanje profila žene koja oboli od raka dojke

- REKLAMA -

#medijskosklonište

Žene koje obično žive tuđe živote, kako je rekao jedan naučnik, odnosno koje žive za druge, tipičan su psihološki profil osobe koja oboli od maligniteta, od raka dojke, ukazala je predsednica Savetovališta Jefimija Slavica Simić istakavši važnost redovnih, preventivnih pregleda.

–  Lakše i brže će proći kroz bolest ako je ranije otkriju, jer postoje lekovi i načini da se iz bolesti izađe. Postoji i podrška u Jefimiji, poručila je predsednica Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke objašnjavajući za Lunu da Jefimija beleži sve više mladih žena koje se razbole.

–  Ima žena od 28 godina, od 34, od 29, mlade majke. Kada otkrijete tumor, ako imate bebu od dva i po meseca, to je jedna informacija koja može potpuno da vas potpuno porazi, ali, na sreću, mi imamo fantastična iskustva. Imamo članicu koja je posle osam godina od dijagnoze raka dojke rodila zdravog dečaka i ona je zdrava, bez ikakvih problema, istakla je za Lunu Slavica Simić.


-Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva, naglasili iz Batuta


Da sve češće rak dojke imaju i mlađe žene potvrdila je za Lunu hirurg onkolog u Opštoj bolnici Užice Maja Gulan navodeći iskustvo da su prethodne godine generalno ukazale na tendenciju porasta broja novoobolelih.

–  Nekad je to realno povećanje broja žena sa rakom dojke, nekad se više žena dijagnostikuje iz nekog razloga, pa je taj broj veći. (…) Oko dva odsto je mlađih od 35 godina, a oko pet posto mlađih od 40. Nažalost, i muškarci mogu da imaju rak dojke, oko 1,5 odsto njih oboli. (…) Suština je da oni koji doći do hirurga ili do medikalnog onkologa uđu u proceduru i leče se na adekvatan način, navela je dr Gulan.

Prema navodima predsednice Jefimije, poboljšan je kapacitet zdravstvenog sistema da odgovori na potrebe lečenja obolelih.

Dr Gulan je predočila da i u Užicu prate svetske i evropske trendove lečenja.

–  Postoje brojne mogućnosti lečenja raka dojke i najčešće je to multidisciplinarno sa svim mogućim raspoloživim oružjem, a to je najčešće hirurška terapija, odnosno operacija, hemioterapija, biološka terapija, zračna terapija, navela je dr Gulan pojasnivši da odabir vidova lečenja zavisi od dijagnostike i stadijuma bolesti.

–  Uglavnom, sve što može da se da od lekova ženama sa rakom dojke, mi imamo i dajemo. Ove godine su odobrene i nove inovativne biološke terapije za određene tipove raka dojke, napomenula je Gulan.

Zlatiborski okrug, prema saznanjima Savetovališta Jefimija, beleži manju smrtnost žena od raka dojke u odnosu na centralnu Srbiju.

–  Zvanični podaci pokazuju da je 2014. godine smrtnost u našem okrugu bila za čitavih osam odsto manja u odnosu na centralnu Srbiju. To znači da na svakih sto žena, kod nas preživi njih osam više, predočila je predsednica Savetovališta Jefimija.


Rak dojke je vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji i među vodećim uzrocima prevremene smrti kod žena u Srbiji, napomenuli su iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Prema najnovijim podacima Batuta, tokom 2020. godine u Srbiji je registrovano 4 636 novoobolelih, dok je 1 665 žena umrlo od raka dojke. U odnosu na prethodne godine beleže porast stope obolevanja od 40. godine života i blagi porast umrlih od malignih tumora dojke već u uzrastu od 45. godine.

–  Najviše stope obolevanja su zabeležene u najstarijim uzrastima – od 60. do 74. godine života. Najviše stope umiranja su i dalje u uzrastima od 55. do 74. godine života, predočili su iz Batuta.

 Srbija se sa procenjenim stopama mortaliteta u odnosu na 40 evropskih zemalja nalazi na prvom, odnosno drugom mestu zajedno sa Crnom Gorom, naveli su iz Batuta na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. marta. U 35 opština Srbije, u toku je peti ciklus organizovanog skrininga raka dojke, započet u decembru 2012. godine.

– U 2021. godini pregledano je ukupno 29.514 žena i otkriveno je 39 karcinoma, naveli su iz Batuta.


Foto screenshot Analiza zdravstvenog stanja stanovništva u Zlatiborskom okrugu 2020. godine Zavoda za javno zdravlje Užice

Foto screenshot Analiza zdravstvenog stanja stanovništva u Zlatiborskom okrugu 2020. godine Zavoda za javno zdravlje Užice

Visoku učestalost obolevanja od raka dojke pripisuju i činjenici, prema navodima Batuta, da do danas nisu otkriveni ili do kraja razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka.
Dr Maja Gulan je poručila da godine starosti i bela boja kože pojačavaju rizik od pojave raka dojke i naglasila da na pojedine faktore rizika možemo da utičemo.

–  Recimo, nerađanje je faktor rizika, rađanje posle 30 je faktor rizika, gojaznost, konzumiranje alkohola, fizička neaktivnost, navela je dr Gulan savetujući žene starije od 40 godina da jednom godišnje obave ultrazvučni pregled dojki ili mamografiju koja je i obavezna na dve godine posle napunjenih 50.

–  Ženama od 30 do 40 godina savetujemo jednom godišnje klinički pregled i u zavisnosti od tog pregleda ili ultrazvuk ili češće kontrole. Mamografija u slučaju sumnje na rak, dodala je dr Maja Gulan.


Jefimija: Pronaći mir, zalečiti dušu; življenje u strahu okidač za povratak bolesti


Prema navodima dr Maje Gulan, jedne od osnivačica Jefimije, rak dojke je u pet do deset odsto slučajeva nasledan, u 90 do 95 slučajeva nije.


–  Ako je pet do deset odsto nasledno, u 95 odsto slučajeva je pitanje – šta je doprinelo da se razbolim ako nije nasledno. Mislim da je to vrlo značajno pitanje, istakla je Slavica Simić.


Predsednica Jefimije je ukazala da tradicionalni načini života sprečavaju pojedine žene da pričaju o svojoj bolesti. Ima i obolelih žena, prema rečima Simić, koje ne žele da prihvate dijagnozu i smatraju da iz nje treba što pre pobeći.

–  I to je prirodno, ali pošto niste ni utrčali u bolest nego je to bio proces, tako ne možete od nje ni da pobegnete. Vrlo često biologija, telo se izleči, ali ostane duša…

Na psihološkom planu, prema navodima predsednice Savetovališta Jefimija, potrebno je oko dve godine za fazu prihvatanja situacije i prolaska kroz traumu.

–  I da pored izlečenog tela, na neki način dođe u mir sa samom sobom, sa onim delom koji jeste duša. Kod nekih žena se dešava da ostanu u stanju straha od dijagnoze i povratka bolesti jer je rak dojke hronična bolest i tu imamo taj problem da konstantno življenje u strahu predstavlja potencijalni okidač za kasnije. To se dešava nekim našim korisnicama. Sa druge strane, jako je važno da žena prepozna da može da uradi mnogo za sebe ako promeni svoj pogled na svet i, pre svega, ponašanje. To nije nimalo lako jer treba sebe bukvalno da rekonstruišete i da na neki način otklonite i neka ubeđenja, uverenja koja su vam odmalena ugrađena, pa da počnete da volite sebe. Kroz voljenje sebe postajemo nežni prema sopstvenom telu i prema sebi, znači, ne težimo perfekcionizmu, nismo najveći kritičari sami sebe, ne zahtevamo najviše od sebe, što, u stvari, obično radimo, napomenula je predsednica Jefimije.

Savetovalište za žene obolele od raka dojke u Užicu postoji od 2000. godine. Prema navodima Simić, tim od osam članica i psihoterapeutkinja Ana Ristović nude različite oblike podrške i prilagođavaju ih potrebama obolelih žena. Simić je napomenula da Jefimija nudi informativno – zdravstvenu podršku ženama u saradnji sa doktorima, onkolozima iz užičke bolnice Majom Gulan, Mirom Jasiković, Jelenom Dimitirjević, Draganom Damjanovićem.

Milesa, Nada, Goca, Bilja, Danica pružaju iskustvenu podršku ženama u bolničkim sobama i obučene su članice Jefimije za pružanje samopomoći.

–  One su najvažnija karika ženi koja dobije dijagnozu jer su to žene koje su prošle bolest. Ono čemu najviše verujete nisu reči psihologa ni lekara, na njih se oslanjate, ali kada ispred sebe vidite zdravu ženu, zadovoljnu ženu, vama ne treba bolja garancija da krenete u proces lečenja i da verujete da ćete se izlečiti, istakla je Simić.

Tu sam za vas, naziv je projekta kojeg članice Jefimije sprovode od 2018. godine odlazeći u mesta Zlatiborskog okruga gde u datom momentu primećuju povećan broj obolelih žena.

Najavili su odlazak u Sjenicu i Bajinu Baštu.

U Užicu, Jefimija je zabeležila dobar odziv 20. uličnoj akciji Cvet koji život znači tokom koje su prodavale cveće kako bi obogatile fond Savetovališta.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
17.7 ° C
17.7 °
17.7 °
81 %
1.9kmh
62 %
Sub
28 °
Ned
28 °
Pon
30 °
Uto
31 °
Sre
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime