- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Sestre u misiji dobrote: Pomoć stigla u dom pri manastiru Sveta Petka...

Sestre u misiji dobrote: Pomoć stigla u dom pri manastiru Sveta Petka Izvorska

- REKLAMA -

Oko 250 žena, okupljenih u Saboru Kola srpskih sestara Srbije, regiona i dijaspore, posetilo je 13. aprila manastir Svete Petke u Izvoru kod Paraćina sa donacijom od oko deset hiljada evra novca, i još toliko u robi, za potrebe Doma za decu ometenu u razvoju pri tom manastiru u braničevskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve.

Prema navodima Kola srpskih sestara Užice, monahinje u tom domu brinu o najtežim bolesnicima bez pomoći države.

  • Iako u teškim uslovima, monahinje ne dozvoljavaju da njihovim štićenicima bilo šta fali, pa su i ekonomiju manastira razvile na mnogo strana, napomenule su članice Kola srpskih sestara Užice.

U Domu za decu ometenu u razvoju živi oko 80 ljudi.

– Bilo je dosta sestara u dvorištu doma gde su na klupama sedeli korisnici doma. Sestre koje su tamo bile su osetile tu atmosferu ljubavi. To više nisu deca, ali za monahinje jesu zato što oni dođu u dom kao deca. Svako od njih je ustao da nas zagrli, pomiluje, da kaže svoje ime. Držali su nas za ruke, ljubili. Retko ko je mogao da proguta suze. Sestru koja o njima brine nisu ispuštali iz zagrljaja. To govori o velikoj uzajamnoj ljubavi između njih, kao i o tome koliko ih monahinje lepo čuvaju. O higijeni da ne govorimo, sve besprekorno čisto. Svaka čast monahinjama, Bog neka ih čuva, navela je Ljiljana Stojanović, predsednica niškog Kola srpskih sestara, sa sestrama iz Niša istakavši da broj sestara koje su posetile dom govori o iskonskoj misiji dobročinstva, od osnivanja Kola srpskih sestara do danas.

Akciji sa misijom dobrote, prema navodima iz užičkog Kola, odazvale su se sestre iz svih odbora u Saboru Kola srpskih sestara Srbije, regiona i dijaspore, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije, darujući novac, sredstva za higijenu, pelene, namirnice. Pomogli su i sponzori, anonimno.

Monahinje su ukazale da je donacija i pomoć bolesnima, ali i prilog domu božijem, za revnost oko napretka svete crkve i jačanja srpske pravoslavne vere.

Šta monahinjama treba?

  • Nama je dovoljno kada vidimo da ovakvi ljudi poput vas postoje. Mi živimo monaški i nama ne treba ništa, samo ono što Bog da, ali sve što donesete za naše štićenike će nam biti velika milostinja, a Vama svako dobro od Boga, kazala je mati Glikerija, zamenica igumanije Marije.

 

Mi, Užičanke, posebno smo ponosne što se ova akcija prvi put sprovela u godini kada je naša predsednica Slobodanka Mira Stanković Ćirković presedavajuća Saborom Kola srpskih sestara Srbije, regiona i dijaspore, navele su sestre iz užičkog Kola srpskih sestara poručivši da će istu akciju Sabor KSS ponavljati svake godine sve dok za tim bude potrebe.

Foto: Nikolina Lazić/KSS Užice

  • Sa energijom dobrote i milosrđa, na jednom mestu se okupilo 250 osoba koje se bave humanitarnim radom, bez ikakve nadoknade. Mi, sestre velikog Sabora Kola srpskih sestara, ponovo smo shvatile da u zajedništvu, sestrinskoj slozi, poštovanju, uvažavanju i ljubavi leži snaga za nove poduhvate u našoj misiji dobrote, istakla je Slobodanka Mira Stanković Ćirković, predsedavajuća Sabora KSS Srbije, regiona i dijaspore i predsednica Kola srpskih sestara Užice.

Sestre iz Sabora Kola srpskih sestara Srbije, regiona i dijaspore planiraju u junu posetu Gračanici, na jesen odlazak u Jasenovac.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime