- REKLAMA -
26 C
Užice
Početna #EUzaTEBE Savet EU usvojio zaključke o manipulaciji inostranim informacijama

Savet EU usvojio zaključke o manipulaciji inostranim informacijama

Saopštenje EU info mreže prenosimo u celosti

- REKLAMA -

Savet Evropke unije je danas usvojio zaključke o manipulaciji inostranim informacijama i uplitanju(FIMI).

Ruska invazija na Ukrajinu i njena ratna propaganda su naglasili hitnost suočavanja sa inostranim manipulacijama informacijama i uplitanju koje ciljaju ne samo rusku, već i globalnu javnost.

U zaključcima si ističe kako se manipulacija inostranim informacijama i uplitanje često koriste kao deo širih hibridnih kampanja i imaju za cilj da dovedu u zabludu, obmanu i destabilizuju demokratska društva, stvarajući i iskorišćavajući kulturna i društvena trvenja na strateški i koordinisan način. Ove tehnike mešanja koje sprovodi Rusija su ojačane tokom njene ničim izazvane i neopravdane vojne agresije na Ukrajinu.

Zaključci pokazuju posvećenost EU jačanju svog angažmana u borbi protiv ove pretnje na svim nivoima, posebno u multilateralnim formatima sa i unutar Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. Savet poziva sve relevantne strane da pojačaju rad na razvoju međunarodnih principa o dezinformacijama i FIMI.

Savet poziva visokog predstavnika i Komisiju da, uz puno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, predstave opcije za dobro definisane mere koje bi se mogle preduzeti protiv aktera FIMI-ja kada je to neophodno za zaštitu javnog reda i sigurnosti EU.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
26 ° C
26 °
26 °
28 %
3.6kmh
20 %
Čet
25 °
Pet
27 °
Sub
27 °
Ned
25 °
Pon
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime