- REKLAMA -
3.4 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Sav rod unapred otkupljen

Sav rod unapred otkupljen

Aleksandar iz sela Vraneša jedan od retkih proizvođača organske cvekle u Srbiji

- REKLAMA -

Nova Varoš – Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneši jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Foto RINA

  • “Prvo sam je sejao za sopstvene potrebe, jer je jako zdrava naročito ako je proizvodite na organski način. Ona sadrži veoma redak vitamin B12. Međutim, zbog velike potražnje a male ponude proširio sam površinu pod zasadima i sada cveklu plasiram i na tržište. Sve što se proizvede, otkupi domaće preduzeće iz Prijepolja, tako da sa plasmanom nemamo problem. Oni kasnije prave sokove i salatu od nje i to izvoze na inostrano tržište”, rekao je za RINU Aleksandar.

Cvekla nije zahtevna biljna vrsta, međutim organska proizvodnja kojom se bavi ovaj povrtar je izuzetno teška jer se sve radi ručno. Jako je važno da se oplevi na vreme, jer ukoliko cveklu savladaju trava i korov koren će biti sitan i nepravilnog oblika. Plevi se ručno, kao što se obavljaju i drugi poslovi, poput vađenja korena i uklanjanja lišća. Zbog toga zahteva značajno angažovanje radne snage, što u krajnjem ishodu poskupljuje proizvodnju.

  • „Setva u planinskim predelima ima i svojih prednosti, jer ovde cveklu ređe napadaju biljne štetočine, koje znaju da desetkuju rod. Najbolje prinoise daje na zemljištima neutralne pH vrednosti. Za đubrenje parcele najbolji je stajnjak, ili kokošije organsko peletirano đubrivo”, tvrdi Krstić.

U Vranešima, gde vlada surova klima, cvekla se seje početkom maja, a vadi pre prvih mrazeva. Aleksandar ističe da je prilikom setve bitno da se poštuje i zna plodored, što znači da se na istoj parceli seje tek nakon tri i više godina. Od šest do deset kilograma semena potrebno je za setvu jednog hektara.

Foto RINA

Narodni vidari kažu da je cvekla dobra i protiv tumora i leukemija, da pospešuje rad nerava, mozga i podstiče aktivnosti jetre i želudca stoga nije ni čudo što je velika potražnja za ovim povrćem.

RINA

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.4 ° C
3.4 °
3.4 °
75 %
1.4kmh
93 %
Pon
5 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime