- REKLAMA -
11.1 C
Užice
Početna Srbija i region Saradnja Srbije i Crne Gore u infrastrukturnim projektima je neophodna za razvoj...

Saradnja Srbije i Crne Gore u infrastrukturnim projektima je neophodna za razvoj i ekonomski rast

- REKLAMA -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović sastao se danas sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Republike Crne Gore dr Ratkom Mitrovićem.

Na prvom zvaničnom sastanaku resornih ministara, od formiranja novog saziva Vlade i u Srbiji i u Crnoj Gori, razgovarano je na temu unapređenja saradnje dveju zemalja u oblasti prostornog planiranja i urbanizma, uz tradicionalno važna pitanja saobraćaja i infrastrukture gde Srbija i Crna Gora imaju aktuelne projekte u realizaciji za naredni period.

Momirović je iskazao zadovoljstvo što ima priliku da u novom sazivu Vlade Republike Crne Gore ugosti ministra Mitrovića  i delegaciju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ističući da su za Srbiju dobrosusedski odnosi u regionu od velikog značaja, posebno zbog bliskosti naroda Srbije i Crne Gore.

Posebna pažnja stavlja se na ekonomske odnose i realizaciju infrastrukturnih projekata koji će omogućiti dalje povezivanje regiona.

,,Strateški pravac nam je da rehabilitujemo prugu Beograd-Bar, već smo u uradili prve korake u tom smeru, pruga od Beograda do Valjeva je rekonstruisana kompletno. U narednom periodu ćemo rekonstruisati i od Valjeva do Vrbnice. Kroz inicijativu predsednika, naš strateški interes je ,,Mini Šengen”, integracija, uvezivanje i ekonomski rast celog regiona, i u tom smeru mi smo spremni da pružimo a ujedno i primimo pomoć vezanu za ivesticije u infrastrukturne projekte i sve vrste investicija koje pokriva naše ministarstvo” rekao je Momirović.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore dr Mitrović u ponedeljak je sa delegacijom posetio Urbanistički zavod u Beogradu, a u planu je i poseta Zavoda za urbanizam Novog Sada.

,,Razgovarali smo o mogućnostima tehničke saradnje i saradnje u oblasti prostornog planiranja urbanizma, vezano za važne investicione projekte. Mi sada u Crnoj Gori otvaramo Zavod za prostorno planiranje i urbanizam, koji će biti pod vlasništvom države i biće nam interesantno da produbimo saradnju sa stručnjacima iz ekologije prostornog planiranja Srbije. Planiramo da kolege angažujemo na izradi naših prostornih planova, takođe ćemo videti mogućnost da naši stručni ljudi se angažuju na izradi prostornih planova u Srbiji” rekao je ministar Mitrović.

Ministri su zaključili da zajedničkim aktivnim radom Srbije i Crne Gore na temama urbanizma i prostornog planiranja se ispunjavaju i prioriteti predstavljeni u Ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan vrednosti od 9 milijardi evra koji je predstavljen u oktobru prošle godine. Cilj Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan je  pospešivanje dugoročanog privrednog oporavka regiona, podrška zelene i digitalne tranzicije, regionalna integracija i konvergencija sa Evropskom unijom.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
11.1 ° C
11.1 °
11 °
43 %
2.6kmh
75 %
Pet
12 °
Sub
14 °
Ned
16 °
Pon
19 °
Uto
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime