- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Sanirana polovina površine pod požarom na deponiji Duboko (VIDEO)

Sanirana polovina površine pod požarom na deponiji Duboko (VIDEO)

- REKLAMA -

Na deponiju Duboko danas je stigla ekipa iz Zrenjanina koja je termovizijskim dronovima i kamerama snimila teren što će omogućiti da se tačno locira žarište na telu deponije.

Prema rečima gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević situacija na telu deponije Duboko danas je mnogo bolja u odnosu na prethodne dane i ona je navela da je požar u potpunosti ugašen na površini od 2 hektara.

Prema njenim rečima sve aktivnosti se nastavljaju uz istovremeno izveštavanje sugrađana.

Podstaknuta jučerašnjim sastankom Saveta roditelja grada Užica, moram da građanima Užica iznesem nekoliko važnih informacija, rekla je gradonačelnica i dodala:

Juče je jedan od članova tog Saveta, inače veliki opozicionar izneo jednu veliku neistinu, da su grad i građani Užica ostavljeni sami da se bore sa vatrenom stihijom, da ih je država napustila. To je neistina, građani Užica, morate da znate, upravo blagovremenom reakcijom države Srbije, Vlade, resornih ministarstava i svih ostalih relevantnih institucija došlo je do brzog gašenja požara ovde na deponiji Duboko. Istina je da će ovaj višedecenijski problem rešiti država i ne samo time što je poslala na teren dodatnu mehanizaciju, opremu i ljude već i dugoročno. Ovde će biti izgrađena prava sanitarna ekološka deponija. Ministarstvo zaštite životne sredine na čelu sa ministarkom Irenom Vujović raspisalo je tender i u toku ove godine realizovaće se taj projekat, kazala je gradonačelnica.

Prema rečima Danijela Bombara iz Zrenjanina ekipa je došla na deponiju Duboko kako bi pružili pomoć. Kako je naveo Bombar pomoću termovizijskog drona vide se razlike u temperaturi zemljišta koje se snima, tako da i ovakva žarišta koja se nalaze ispod površine mogu da detektuju i vide pre nego što izbije na površinu.

Pošto imamo termalni dron koji može da pomogne da se lociraju žarišta gorenja na deponiji došli smo da pružimo pomoć. Uradili smo već dva snimanja i upravo se materijal obrađuje i očekujemo da ćemo do sutra imati detaljnu mapu žarišta cele deponije, a preliminarni rezultati su već na evaulaciji jer imamo video snimak kamerom gde se vidi trenutno stanje, da bismo pomogli da vatrogasci efikasnije rade svoj posao, rekao je Bombar.

Tehnički direktor JKP Duboko Tanja Knežević ističe da je sanirana polovina deponije. Ona je navela da su imali oko 4 hektara požarom zahvaćene površine, da je rad jako spor, radi se postepeno, prvenstveno zbog bezbednosti ljudi koji su angažovani.

Na raspolaganju nam je 11 komunalnih i 19 privatnih preduzeća, koja su nam na raspolaganje stavila 93 kamiona, oko 20 bagera 13 komunalnih i osam vatrogasnih cisterni, tri buldožera i jedan grejder, kao i dve kombinovane mašine i utovarivača. Uz pomoć svih tih mašina za ovih 14 dana izgradili smo šest pristupnih puteva i danas konačno deponiju prepolovili. Ušli smo u sam centar gorivog dela do žarišta i sada će nam posao biti mnogo lakši. Za ovih 14 dana potrošili smo 5 hiljada metara kubnih vode, 31 hiljadu tona zemljanog materijala je doveženo upotrebljeno za prekrivanje i 13 tona ekstrakta za penilo koje se pokazalo jako dobro u ovim situacijama, rekla je Knežević.

Ona podseća da su upotrebljene sve raspoložve tehnike, koje je Sektor za vanredne situacije preporučio i ispostavilo se da se otpad mora iskopati, ugasiti i prekriti zemljom i tako bezbedno sanirati.

Kako su naveli iz Grada Užica situacija na deponiji Duboko bila je tema i prve sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojoj su sagledane informacije o aktuelnoj situaciji i aktivnostima saniranja požara na Regionalnoj deponiji Duboko kod Užica, spremnost subjekata i snaga sistema smanjenja rizika od katastrofa za pripremu i reagovanje u narednom periodu, stanje vodnih objekata za zaštitu od poplava i uređenje vodotokova, kao i informacije o uvođenju sistema ranog upozoravanja i obaveštavanja javnosti u slučaju nadolazeće ili neposredne opasnosti.

O situaciji na terenu preduzetim i planiranim merama ministra unutrašnjih poslova i komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije Ivicu Dačića, izvestili su potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Luka Čaušić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime