- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Samo pojedinačni slučajevi BRNU virusa u Užicu

Samo pojedinačni slučajevi BRNU virusa u Užicu

- REKLAMA -

U Užicu nije povećan broj dece obolele od BRNU ili američkog virusa koji izaziva bolest usta, šaka i stopala kazala je za Radio Lunu načelnik Dečijeg dispanzera u Užicu Novka Garabinović Vukašinović.

Prema podacima od početka ovog meseca do 19. juna ukupno sa tom dijagnozom je kod nas bilo 20 dece različitog uzrasta i niko nije bio sa težom kliničkom slikom, rekla je Garabinović Vukašinović.

Foto: M. H.

Prema njenim rečima BRNU virus u Užicu se pojavljuje sporadično u različitim vrtićkim grupama, u jaslenim i kod starije dece vrtićkog uzrasta.

I to su pojedinačni slučajevi, navela je Garabinović Vukašinović.

BRNU ili američki virus je iz grupe entero virusa i javlja se uglavnom u letnjem periodu, s proleća do jeseni u vreme kada su prisutni i ostali entero virusi.

U početku se od tegoba kod dece javlja lošiji apetit, budu kašastije stolice, neraspoloženje i onda se pojave tačkice koje idu sa plikovima u ustima, na dlanovima i tabanima. Nakon toga ti plikovi pucaju, vrlo retko se inficiraju, ali se mora voditi dobra higijena. Prenosi se kapljično, preko kontakta, korišćenjem toaleta, zajedničkih igračaka i lako se prenosi u vrtiću. Inkubacija je od jedan do pet dana. Ponekad se javi i temepratura, koja može da bude do 38, ali u zavisnosti od stanja deteta može da bude i viša. Osnovni faktor je da se dete dobro hidrira, poji i obavlja dobra higijena, navela je Garabinović Vukašinović.

Jedan od načina prevencije je često pranje ruku i igračaka, decu treba naučiti da posle svakog kontakta peru ruke, jer je to najčešći način prenošenja.

Osnovna terapija kod obolelih je dobra higijena ruku i tela da se spreči infekcija kada ti plikovi počnu da pucaju. U ustima te promene su kao plikčići, a posle budu kao prave afte, tada deca odbijaju da jedu i piju i tada je osnovno da se dobro poje od supe, čorbi, čajeva, kompota, raznih vitamina, kao i da se obavlja česta toaleta ruku i usta. Kao i kod ostalih entero virusa mora se dodati probiotik, jer i stolice budu kašastije, deca dodatno gube na tečnosti i osnovno je dobro pojenje, hranjenje i higijena. Takođe dete je potrebno isključiti iz vrtića dok se ne oporavi, jer je dete zarazno sedam do 10 dana, rekla je Garabinović Vukašinović.

Kako je navela načelnica užičkog Dečijeg dispanzera za letnji period su karakterisične klasične letnje stvari kao što su virusi iz grupe entero virusa, alergije, ujedi insekata, astmatičari reaguju na veću količinu vlažnosti, a često se javljaju i deca sa povredama.

Što se tiče obolelih od mononukleoze, takozvane bolesti poljupca nema većeg broja obolelih u Užicu. To je virusno oboljenje koje se češće javlja leti i tada se lakše prenosi. I tu je osnovna prevencija higijena i izbegavanje kontakata i ljubljenja, kazala je Garabinović Vukašinović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime