- REKLAMA -
2.5 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Sa brane u Arilju pijaćom vodom će se snabdevati 500.000 ljudi

Sa brane u Arilju pijaćom vodom će se snabdevati 500.000 ljudi

- REKLAMA -

U okviru realizacije projekta Izgradnja brane sa akumulacijom Arilje-profil Svračkovo završeni su radovi na skretanju reke Rzav kroz optočni tunel, čime će biti omogućen iskop i izrada – nasipanje predbrane i brane i svi ostali radovi u fazi diverzije reke, saopšteno je iz JVP Srbijavode.

Direktor JVP Srbijavode Goran Puzović sa saradnicima obišao je završene radove na skretanju reke Rzav, nakon čega će uslediti pripremni radovi za početak glavnog dela projekta, odnosno izgradnje tela nasute brane. On je istakao da će ovo biti prva zelena akumulacija u Srbiji.

Planirana nasuta brana Arilje – profil Svračkovo je visine 68m i spada u kategoriju visokih brana, a po završetku ove kapitalne investicije obezbediće se čista pijaća voda za 500.000 stanovnika grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Arilje, Požega i Lučani.

Tokom 2023. godine, akcenat na izvođenju radova bio je na sanaciji klizišta iznad slapišta, kako bi se omogućilo izvođenje daljih radova na prelaznoj deonici. Izvedeni su radovi na šahtnom prelivu i optočnom tunelu, dok je objekat vodozahvatne kule sa montiranom pasarelom završen.

Takođe,u prethodnom periodu izvedeno je injektiranje injekcione zavese na brani, a završena je izgradnja prelazne deonice (izlaz iz optočnog tunela), čije je izvođenje predstavljalo preduslov za skretanje reke Rzav. U toku je izgradnja šahtne zatvaračnice energetskog tunela, a planirano je i injektiranje energetskog tunela – navode iz JVP Srbijavode.

- Advertisement -
IZVOREkapija
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
98 %
1.5kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime