- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Roditeljstvo i osobe sa invaliditetom-problemi i izazovi

Roditeljstvo i osobe sa invaliditetom-problemi i izazovi

- REKLAMA -

Tribina Roditeljstvo i osobe sa invaliditetom – juče, danas, sutra održana je danas u Gradskom kulturnom centru povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice. Organizator Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice je na ovaj način upoznalo javnost sa problemima i izazovima koje imaju osobe sa invaliditetom u ulozi roditelja, ali i porodice koje imaju dete sa nekom vrstom invaliditeta.

Foto: M. H.

Bojana Nešić je majka troje dece, od kojih jedno ima teškoće u razvoju.  Ona je navela da su deca i odrasli osobe sa invaliditeom postali vidljiviji i prisutniji, a da su tome verovatno doprinele i mame koje svojim pričama na društvneim mrežama podižu svest o osobama sa invaliditetom. Prema njenim rečima važno je da se čuje i glas roditelja i da je ova tribina upravo dobra zbog toga.

Deca imaju nekakvu podršku, da li je to vrtić, škola, neke usluge koje pripadaju deci, ali i veoma često se zaboravlja na roditelje, a oni nose jako veliki teret. Danas ću govoriti kao predstavnik roditelja o tome koliko takav život može da bude izazovan. Meni je najbitnije da ima neko da me odmeni. Najstrašnije misli roditelja koji imaju decu sa poteškoćama u razvoju, nije ono šta se dešava za našeg života, nego šta će biti kada nas više ne bude bilo, a to zahteva ozbiljan pristup, kazala je Nešić.

Foto: M. H.

Aleksandra Vasiljević osoba je sa invaliditetom koja ima tri sina. Ona ističe da u svemu tome ima dosta dobrog i lošeg, ipak uspela je da se izbori sa većinom problema.

Kada sam ja odgajala sinove dečiji dodatak je bio mizeran, bila je slaba finansijska podrška. Moj muž je radio po ceo dan, dok sam ja bila sa decom, rekla je Vasiljević.

Foto: M. H.

Ovo tribina je prava prilika da na jedan praktičan način upoznamo našu lokalnu samoupravu sa kakvim problemima i predrasudama se susreću roditelji osoba sa invaliditetom, kao i osobe sa invaliditeom koji su se ostvarili u ulozi roditelja, rekla je sekretar Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize Užice Ana Đokić.

Danas želimo da kažemo i koji su mehanizmi koji mi kao društvo treba da pokrenemo kako bi ublažili te probleme i olakšali život osobama sa invaliditetom i porodicama koje imaju decu sa nekom vrstom invaliditeta. Na neki način teži je položaj porodica koje imaju decu sa nekom vrstom invaliditeta, od roditelja koji su osobe sa invaliditetom. Njima je put da ostvare svoja prava mnogo teži, jer se do sada nisu susretali sa tim izazovima koje invaliditet nosi, navela je sekretar Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize Užice Ana Đokić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime