- REKLAMA -
13 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice RERI u Užicu o unapređenju učešća javnosti u postupcima procene uticaja na...

RERI u Užicu o unapređenju učešća javnosti u postupcima procene uticaja na životnu sredinu

- REKLAMA -

U okviru Evropske nedelje lokalne demokratije u Regionalnom inovacionom startap centru u užičkom Krčagovu je održan konsultativni sastanak o unapređenju pravnog okvira i procedura za učešće javnosti u postupcima procene uticaja na životnu sredinu.

Programski direktor Regionalnog instituta za obnovljivu energiju životne sredine Mirko Popović je upoznao predstavnike civilnog sruštva, Grada Užica i lokalnih samouprava regiona sa aktivnostima i radom instituta RERI koje se bavi i procedurom procene uticaja kao važnim preventivnim mehanizmom za zaštitu životne sredine.

Popović je rekao da su, nakon obuka i identifikacije problema, pokrenuli zagovaračku inicijativu sa predlogom da se izmene podzakonska akta koja regulišu postupak učešća javnosti u proceni uticaja za projekte i u strateškoj proceni uticaja na zaštitu životne sredine.

Popović je pojasnio da je 2005. godine izrađen postojeći pravilnik koji reguliše javni uvid u postupku procene uticaja i da se od tada nije menjao, iako je u međuvremenu došlo do promene direktiva Evropske unije.

–  Ovo je poziv onima koji se susreću sa postupkom procene uticaja u svom radu da daju doprinos predlogu pravilnika koji ćemo na kraju uputiti resornom ministarstvu sa zahtevom da se ova podzakonska akta izmene u skladu sa potrebama organa uprave tako i zainteresovane javnosti, rekao je Popović.

Foto izvor Grad Užice

Nakon sastanka u Užicu i Nišu uslediće otvorene javne konsultacije, kako bi zainteresovani dostavili svoje predloge u odnosu na pravilnike koje je RERI pripremio.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
13 ° C
13.2 °
8.4 °
53 %
1.5kmh
0 %
Sre
12 °
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime