- REKLAMA -
23.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Razmatraće blizu 30 predloga uređenja javnih površina

Razmatraće blizu 30 predloga uređenja javnih površina

Počela sa radom Komisija koja će ocenjivati pristigle projekte i odlučiti o dodeli ukupno deset miliona dinara

- REKLAMA -

Blizu 30 projekata, uglavnom uređenja javnih površina, predložili su građani Užica odazivajući se javnom pozivu lokalne samouprave posredstvom Užičkog programa lokalnog partnerstva Udružimo se.

Prema navodima direktora JP Užice razvoj Nikole Maksimovića, ukupna vrednost svih pristiglih projekata je oko 25 miliona dinara.

Iz Gradske kuće su naveli da će JP Užice razvoj kompletno pregledati i prekontrolisati pristigle prijave, predmere i predračune planiranih radova.

–  Vrlo nam je bitno da procenimo projekte koji su bitni za grad kao i one koji se nadovezuju na radove iz prošle godine. Zanimljivo je da imamo samo četiri projekta iz centra grada koji nisu baš najbolje definisani, a imamo želju da radimo i u samom centru, pa ćemo videti da napravimo najbolje i optimalno rešenje. Imamo i par projekata iz seoskih mesnih zajednica koji se odnose na afaltiranje sportskih terena, pa ćemo pokušati da preko JP Niskogradnja to i uradimo, rekao je Maksimović, a medijima preneo Grad Užice.

Foto izvor Grad Užice

Član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije Miodrag Petković je naveo da se pristigli predlozi uglavnom odnose na uređenje prostora ispred stambenih zgrada i šetališta, te na izgradnju dečjih igrališta ili postavljanja mobilijara na već postojeća. I škole su osmislile i predložile načine uređenja školskih dvorišta.

–  Postoje jasno definisani kriteririjumi po kojima se donosi odluka i ono što je važno naglasiti je, da se mora voditi računa da podržani projekti budu raspoređeni na celoj teritoriji grada, kako u strogom centru i na perifiriji, tako i u Gradskoj opštini Sevojno i u seoskim sredinama, naglasio je Miodrag Petković dodavši da će naredni konkurs raspisati u februaru ili martu naredne godine.

U avgustu će, prema najavama, doneti konačnu odluku, potom raspisati tendere kako bi radovi na uređenju javnih površina počeli u septembru.

U javnom pozivu je navedeno da Grad Užice sufinansira maksimalno 90 odsto opravdanih troškova projekta, s tim da taj iznos ne može biti veći od milion dinara. Ostatak novca(iz sopstvenih sredstava, volonterskim radom ili podrškom lokalnih privrednika) treba da obezbedi neformalna grupa od najmanje 20 građana koja je predložila projekat.

Do sada su ukupno 30 javnih površina u gradu uredili posredstvom Užičkog programa lokalnog partnerstva i novcem koji je obezbeđen od naplate poreza na imovinu.

Program Udružimo se teži da uključi građane u planiranje raspodele tog budžetskog novca, da ih podstakne da se lično angažuju i aktivno učestvuju u rešavanju komunalnih problema kako bi, u saradnji sa lokalnom samoupravom, unapredili kvalitet života u lokalnoj zajednici.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
60 %
4.6kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
36 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime