- REKLAMA -
11.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Raspisan tender za izradu projekta za sanaciju piste na aerodromu Ponikve

Raspisan tender za izradu projekta za sanaciju piste na aerodromu Ponikve

Aerodromi Srbije raspisali su tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju poletno sletne staze, okretnice, rulne staze, osnovne staze, sistema za odvodnjavanje, kablovske kanalizacije i izgradnju rulne staze i platforme na aerodromu Ponikve.

- REKLAMA -

Poletno-sletna staza izgrađena je 1983. godine i duga je 3085 metara sa dva predpolja i osnovnom stazom. Na severozapadnom pragu poletno-sletne staze je izgrađena okretnica, a pored jednog i drugog kraja praga, izgrađene su platforme.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, prva faza projekta obuhvatiće sanaciju oštećenih delova kolovozne konstrukcije jednog dela poletno-sletne staze nastalih tokom NATO bombardovanja, dok će se u drugoj fazi raditi sanacija preostalog dela poletno-sletne i vezne rulne staze. Trećom fazom planirana je izgradnja kolovozne konstrukcije rulne staze i gradnja nove platforme.

Aerodrom Ponikve svojevremeno je izgrađen za potrebe vojske Jugoslavije. Tokom vojne intervencije NATO alijanse aerodrom je u više navrata bombardovan, tako da je pretrpeo znatna oštećenja. Po završetku vojne intervencije delimično su sanirana oštećenja i omogućeno je korišćenje aerodroma sa redukovanom dužinom poletno-sletne staze od 2.200m.

U skladu sa programom konverzije vojnih aerodroma u aerodrome za civilnu upotrebu, aerodrom je 2010. godine predat na upravljanje gradu Užicu, a od 2013. godine se koristi za obavljanje vazdušnog saobraćaja za sopstvene potrebe.

Mihajlo Zdravković direktor “Aerodroma Srbije”, najavio je prilikom nedavne posete Užicu da će Vlada Republike Srbije u ovoj godini uložiti 300 miliona dinara, kako bi cela pista u dužini od 3.087 metara bila stavljena u funkciju. Takođe, najavio je i izgradnju nove staze sa platformom za parkiranje dva aviona.

Rok za podnošenje prijava po pozivu za izradu projektno-tehničke dokumentacije je 21. april 2021. godine.

Izvor i foto: Grad Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
11.1 ° C
11.1 °
11 °
43 %
2.6kmh
75 %
Pet
12 °
Sub
14 °
Ned
16 °
Pon
19 °
Uto
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime