- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Svet Raščišćava se situacija sa blokiranim kamionima u Velikoj Britaniji

Raščišćava se situacija sa blokiranim kamionima u Velikoj Britaniji

- REKLAMA -

Sve više kamiona blokiranih u Engleskoj još od ponedeljka stiže danas u Kale, na severu Francuske, javila je uprava luke koja predvidja da će se zastoj potpuno raščistiti sutra tokom dana.

Hiljade kamiondžija blokirano je kada je Francuska, zabrinuta zbog novog, potencijalno mnogo zaraznijeg soja korona virusa, koji se pojavio na jugu Engleske, u nedelju uveče zatvorila granice za dolaske iz Velike Britanije. Zatvoren je i prelaz iz Dovera, glavnog prelaznog mesta preko Lamanša, i susedni tunel, kroz koji prolaze hiljade kamiona dnevno.

Francuska je u sredu dozvolila ponovo otvaranje saobraćaja uz obavezan negativan test na korona virus za vozače, a zbog vremena potrebnog da se toliki broj vozača testira i dobije rezultat sporo se raščišćavao zastoj.

“Juče smo zabeležili dolazak 1.000 kamiona iz Dovera. Jutros oko 10 sati već je 550 kamiona došlo iz Velike Britanije. Tim tempom situacija treba potpuno da se raščisti sutra tokom dana”, rekao je generalni direktor kompanije koja upravlja lukama Kale i Bulonj-sir-Mer, Benua Roše.

Vanredno luka i trajektne kompanije rade danas na dan Božića, a uzimaju samo putnike iz smera Dover-Kale.

Brojni kamioni odmah idu ka autoputu i ne stvaraju nikakve zastoje, rekao je novinar agencije Frans pres.

Što se tiče tunela ispod Lamanša, kompanija Getlink (Eurotunnel) koja njim upravlja navela je da su juče u Francusku ušla 1.942 kamiona, a danas do 11.00 478.

Sa engleske strane oko 1.000 britanskih vojnika uključilo se u otkanjanje ogromnog zastoja kamiondžija. Prema britanskoj vojsci juče do podne ostalo je blokirano još 3.200 kamiona, a najmanje 1.800 kamiondžija je već bilo testirano.

Video se napredak danas i saobraćaj se kretao uredno ka dodatnim trajektima uvedenim da prevezu kamione preko Lamanša. Vojska pomaže u usmeravanju saobraćaja i u masovnom testiranju kamiondžija.

Najveći broj testova sprovodi se na starom nekorišćenom aerodromu 30 kilometara od Dovera. Besplatna hrana i piće šalje se blokiranim vozačima kamiona i postavljeno je preko 250 prenosnih toaleta na arodromu i još 32 duž zakrčenog autoputa M20.

Britanija od subote uvodi strože mere izolacije na dodatne oblasti dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje novog soja virusa.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime