- REKLAMA -
15.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Grubi radovi na sportskim terenima budućeg kompleksa(AUDIO)

Grubi radovi na sportskim terenima budućeg kompleksa(AUDIO)

- REKLAMA -

Prve jasne konture sportskog kompleksa fudbalskih terena na prostoru iza hotela Tornik ka Ribnici na Zlatiboru u gruboj fazi biće vidljive u ovoj godini, prema najavama predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića. On je ukazao za Radio Lunu da su na oko četiri terena u toku prvi pripremni radovi, te da se odvijaju uporedo sa gradnjom saobraćajnice, trasom obilaznice.

Foto J.P.

Foto J.P.

  • Nismo zatvorili finansijsku konstrukciju jer se projekat stalno dograđuje i radi. Sigurno je u ovoj fazi sada preko deset miliona evra, rekao je za Lunu Stamatović podsetivši na prethodno ulaganje lokalne samouprave od oko tri miliona evra za radove.

Stamatović je dodao da je okviran rok da za tri do četiri godine bude izgrađeno i stavljeno u funkciju više od 20 sportskih terena.

  • Imamo četiri terena koja su izgrađena. Prema projektu kojeg smo uradili, mi smo u nekom partnerskom odnosu ustupili hotelu Palisad da te terene izgradi, da koristi na određeni period. Tako razgovaramo i sa ostalim hotelima. Hotel Tornik već polako priprema svoje terene da izgradi, hotel Zlatibor i, sigurno, ko još bude zainteresovan da može da izgradi dva, tri terena koja može da koristi kada imaju ekipe na pripremama u svojim hotelima, dok bi u ostalom periodu mi, kao lokalna samouprava, naša javna preduzeća ili lokalni klubovi koristili, kazao je.

Kvalitet sportskog turizma biće podignut na viši nivo izgradnjom sportskog kompleksa na prostoru iza hotela Tornik ka Ribnici, prema navodima direktora Turističke organizacije Zlatibor Vladimira Živanovića koji je ukazao za Zlatiborpress da će oko 25 fudbalskih igrališta biti izgrađeno po poslednjim standardima UFA i FIFA i podsetivši da Zlatibor trenutno godišnje ugosti oko 40 sportskih ekipa.

Foto izvor Fejsbuk/Kjp Zlatibor Čajetina

Asfaltiranjem platoa i parkinga kod stadiona Švajcarija, KJP Zlatibor je započeo sezonu radova na asfaltiranju.

Foto J.P.

Završena je jedna od ukupno pet faza izgradnje obilaznice oko Zlatibora, dok su radovi u toku na tri petine bliže Zlatiboru, kazao je za Radio Lunu predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović dodavši da preostaju radovi od izletišta Oko do buduće petlje u Braneškom polju.

Podsetivši da dinamika radova po fazama zavisi od Vlade Republike Srbije i priliva sredstava u ministarstvima, Stamatović je naveo da se nada da će do kraja 2024. godine kompletno biti izgrađena obilaznica duga 9,5 kilometara od ulaza na Zlatibor do Braneškog polja.

Prema navodima predsednika Opštine Čajetina, obilaznica će rasteretiti saobraćaj na ulasku i izlasku u centralni deo Zlatibora, skratiti putovanje iz pravca Crne Gore i Nove Varoši ka Mokroj Gori, Tari, Bajinoj Bašti, Višegradu.

Saobraćaj će dodatno biti rasterećen, kako je naveo Stamatović, kada se uradi krak autoputa od Požege prema Višegradu.

Putevi Srbije finansiraju gradnju obilaznice, a nju su sredinom 2022. godine počeli da grade Putevi Užice u prvoj fazi radova. Za čitavu deonicu biće izdvojeno oko pet milona evra, prema predračunskoj vrednosti i ranijim pisanjima medija.

Završena je prva deonica asfaltiranja proširenog puta Rosići–Krnda, dugog oko osam kilometara, deonice koja je najkraća veza aerodroma Ponikve sa najposećenijom planinom Srbije, turističkim centrom Zlatibor, potvrdio je za Radio Lunu predsednik opšštine Čajetina Milan Stamatović navodeći da je u planu proširenje dela puta sa teritorije opštine Čajetina do brane Vrutci u cilju rekonstrukcije saobraćajnice za aerodrom Ponikve.

Stamatović je naveo da se nada će aerodrom Ponikve ove godine biti dobrim delom rekonstruisan,  a njegovo stavljanje u funkciju, prema navodima predsednika Opštine Čajetina, doprinelo bi dodatnom razvoju turizma i poljoprivrede u čitavom Zlatiborskom okrugu.

Podsetimo, Opština Čajetina je pre nekoliko godina uradila projektnu dokumentaciju za izgradnju puta Krnda- Rosići, put od Sušice, preko Tripkove, do jezera Vrutci u širini od 5,5 metara. Ranije je navedneo da država ulaže oko 139 miliona dinara u obnovu tog puta kroz zlatiborsko selo Tripkovu.

Foto J.P.

Krajem prošle godine autobuska stanica na Zlatiboru je privremeno izmeštena na prostor nedaleko od kružnog toka u naselju Kalman, u neposrednoj blizini početne stanice Gold gondole i ski centra Gold mountain.

  • Rasteretili smo autobuski saobraćaj i to je trenutno dok se ne uspostavi nova autobuska stanica blizu kružnog toka. Nekoliko perona se nalazi u privatnoj parceli na staroj, postojećoj autobuskoj stanici koja je sada u toku izgradnje, naveo je.

Foto J.P.

Predsednik opštine Čajetina je rekao za Lunu da će autobuska stajališta podeliti na nekoliko lokacija na Zlatiboru i da će time olakšati prevoz putnika do smeštaja.

Mediji su prošle godine pisali da bi tokom 2023. godine trebalo da počne da radi autobuska stanica na ulazu u naselje Jelena Anžujska, kod kružnog toka na magistralnom putu, kao trajno rešenje za autobuse.

Prema najavama i TO Zlatibor, za ovu godinu su planirani radovi na pešačkoj stazi koje će povezati centar Zlatibora sa međustanicom panoramske žičare i Ribničkim jezerom.

Prema navodima Živanovića, u toku je postupak izrade Studije opravdanosti za izgradnju golf terena na međustanici gondole, a u planu je i projekat izgradnje multifunkcionalnog Kongresnog centra, kapaciteta za više od dve hiljade učesnika.

Podsetivši da Zlatibor ove godine obeležava 130 godina od organizovanog turizma Stamatović i da je odlukom resornog ministarstva Zlatibor proglašen turističkim mestom prve kategorije, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović u izjavi za e-novine Turističke organizacije Zlatibor je najavio da je plan da izgrade krak panoramske žičare Gold gondole od međustanice u Ribnici do Čigote čime bi rasteretili sadašnji veći broj putnika gondole, a ujedno stavili u funkciju masiv Čigote za adrenalinske sportove, planinarenja, šetnje.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
97 %
1.1kmh
100 %
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
23 °
Čet
24 °
Pet
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime