- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Radmila Gujaničić: Ženski centar neće odustati od toga da Užice dobije sigurnu...

Radmila Gujaničić: Ženski centar neće odustati od toga da Užice dobije sigurnu kuću

- REKLAMA -

Koordinatorka i osnivačica Ženskog centra Užice Radmila Gujaničić nedavno je dobila Nagradu za doprinos unapređenju prava žrtava, koju dodeljuje Viktimološko društvo Srbije. Nagrada je rezultat njenog dugogodišnjeg rada i zalaganja u Ženskom centru koji postoji 24 godine i bavi se ekonomskim osnaživanjem žena, posebno žena sa sela, kao i zaštitom žena žrtava nasilja u porodici, navedeno je u obrazloženju Viktimološkog društva Srbije.

Za Radio Lunu koordinatorka Ženskog centra Užice Radmila Gujaničić je istakla da jedna pojedinka ne može da zameni rad cele organzacije, a da nagrade zahtevaju od vas da budete još bolji, ne zato da biste dobijali nagrade, već da opravdate to przinanje koje vam je neko dodelio i prepoznao vaš rad kao kvalitetan.

SOS telefon
Foto: Ženski centar Užice

Jedna od usluga Ženskog centra koja je uspostavljena 2012. godine je usluga SOS telefona (0800 333-445) za žene sa iskustvom nasilja. Usluga je pokrenuta zahvaljujući podršci Ženske odborničke mreže, a godinu dana kasnije uspeli su da dobiju i finansijsku podršku grada Užica.

Sada ovu uslugu finansiraju tri lokalne samoupave sa Zlatiborskog okruga Užice, Čajetina i Arilje, kao i lokalna samouprava Raška. To nije dovoljno da se potpuno pokriju finansijski troškovi. Snalazimo se tako što konkurišemo za razne projekte kod donatora i prikupljamo sredstva da bismo mogli da platimo žene koje rade. One moraju da imaju određenu struku koja je propisana pravilnikom o minimalnim standardima za pružanje usluge SOS telefona Ministarstva za rad i socijalnu politiku, objašnjava  Gujaničić.

SOS telefon koji je besplatan prema podacima Ženskog centra godišnje ima preko 1000 poziva. Uglavnom se javljaju žene iz Užica, ali ima i poziva iz drugih mesta Zlatiborskog okruga.

Dosta tih žena, koje pozivaju SOS telefon dolaze kod nas i na individualne konsultacije. Osim iz Užica, one dolaze i iz drugih opština, autobusom ili drugim prevozom, pošto im nisu dovoljne konsultacije putem telefona. Koristimo i sredstva modernih tehnologija koja olakšavaju tim ženama komunikaciju i omogućavaju im da dobiju što više podrške i inoformacija, navela je Gujaničić.

Ona je dodala da kao dugogodišnja aktivistkinja smatra da je SOS telefon značajan iz više razloga. Pre svega što žene mogu da se jave anonimno i mogu da dobiju sve informacije i svu moguću podršku, kaže Gujaničić i ističe da je upravo to je jedan od bitnih principa rada feminističkih telefona, a drugo je da su sve informacije poverljive, i ta dva elementa su, prema njenim rečima, dovoljna da žene imaju više poverenja, da ispričaju intimne i bolne stvari koje su za njih traumatične.

Foto: Radio Luna

Sigurna kuća je potrebna u Užicu. Ženski centar pokušava na sve načine da je obezbedi, ali za to im je potrebna i podrška sa lokala.

Mi mislimo da ne postoji neka politička klima, da bi Grad Užice podržao takvu inicijativu, ali mi pokušavamo na razne druge načine. Skoro smo imali neke razgovore da li bi donatori podržali izgradnju sigurne kuće i verovatno postoji takva mogućnost da bi oni podržali izgradnju objekta ili kupovinu nekih stanova gde bi mogle žene da se smeštaju, ali je potrebno taj drugi deo da rešimo. Da se pronađu sredstva da se ta usluga posle finansira. I to je sada taj teži deo priče. Ali mi nećemo odustati, radićemo polako na tome pa možda će se u nekom trenutku desiti okolnosti da i to uspemo da uradimo, rekla je Gujaničić i dodala da oni sada u Užicu nemaju podršku koju su ranije imali od Ženske odborničke mreže, zahvaljujući čijoj pomoći su pokrenuli SOS telefon. Takođe, navela je ona, da tela za rodnu ravnopravnost koja su ranije bila dosta funkcionalna sada više obavljaju neke formalne stvari, ali nemaju te aktivnosti koje mogu da doprinesu do neke bitne promene i uspostavljanju neke socijalne usluge koja će pomagati ženama žrtvama nasilja.

Ženski centar Užice sprovodi dosta kampanja, ulične akcije i druge vrste aktivnosti koje za cilj imaju podizanje svesti javnosti o potrebi suzbijanja nasilja nad ženama i o pravima žena. Gujaničić je navela da su pomagali ženama na selu da dobiju opremu koja će im olakšati život i unaprediti poljoprivrednu proizvodnju.

Prošle godine smo prvi put uspeli da uključimo i Udruženja seoskih žena na području Jugozapadne Srbije. Pa smo u pet lokalnih samouprava sa tim udruženjima organizovali ulične akcije što je bio zaista impozantan trenutak zato što sesoke žene nikada ranije nisu izlazile na takve vrste uličnih akcija. Imamo radionice u srednjim školama, sarađujemo sa Unijom studenata Učiteljskog fakulteta. To su sve segmenti kroz koje se zalažemo za prava žena, utičemo na svest javnosti i pokušavamo da u najranijem dobu devojčice i devojke obavestimo i informišemo o tome kako počinje partnersko nasilje, na šta trebada obrate pažnju da svakako znaju da imaju kome da se obrate za pomoć, kazala je Gujaničić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime