- REKLAMA -
2.5 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Psiholog: Zabrinjavaju velika izolovanost dece i nedostatak empatije

Psiholog: Zabrinjavaju velika izolovanost dece i nedostatak empatije

Mentalno zdravlje u funkciji unapređenja obrazovanja bila je tema tribine održane 28. marta u Gradskoj kući u Užicu u organizaciji novog saziva Saveta roditelja grada, formiranog u januaru ove godine.

- REKLAMA -

Nedostatak empatije među decom postaje sve učestaliji problem, ukazala je Radica Blagojević Radovanović, psihoterapet i psiholog u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II.

  • Empatija je osnovni sastav emocionalne inteligencije, a emocionalna inteligencija ne može da se razvija ako kod dece ne razvijate empatiju. I emocionalna pismenost je problem u zemlji Srbiji, ali i način na koji vaspitavamo decu. Mi u osnovi ne razvijamo emocionalnu pismenost kod dece i to je srž. Treba prvo razvijati emocionalnu pismenost kod roditelja, pa roditelji da je razvijaju kod dece. Srećom, emocionalna inteligencija se može razvijati celog života i na njoj se može raditi, a od nje nam zavisi uspeh u životu, pojasnila je Radica Blagojević Radovanović.

Napomenula je da zabrinjava velika izolovanost kod dece.

  • U osnovi svakog poremećaja je emocionalna blokada efikasnosti. Ako otkrijemo način na koji dete ili odrasla osoba razmišlja, i emocije koje stoje iza toga, onda možemo da računamo da problem možemo rešiti, poručila je preporučivši roditeljima da stalno pitaju dete kako se oseća.

  • Na prvom mestu, uvažite emociju deteta. Ako je dete ljuto ili besno, ne govoriti mu da ide u ćošak, da se izoluje i isplače, što je pogrešan pristup, nego ga prigrliti, pustiti emociju da prođe, pitati ga kako se oseća i razgovarati o tome, preporučila je psiholog Radica Blagojević Radovanović podsetivši da deca nemaju urođene strahove, već da ih uče od roditelja.

Istakavši da su jako bitne porodična klima i sredina u kojem dete odrasta, napomenula je da se na decu prenosi anksioznost ili depresija roditelja.

Tribinu o mentalnom zdravlju u funkciji unapređenja obrazovanja je organizovao Savet roditelja grada Užica.

  • Prepoznalii smo da su očuvanje mentalnog zdravlja i preventivne aktivnosti koje se odnose na tu temu jako bitne teme i za roditelje i za nastavnike i za učenike, ukazala je Milena Vićević, predsednica Saveta roditelja grada Užica.

Uz održana predavanja na teme nasilja i diskriminacije, bezbednosti dece i mladih u saobraćaju i mentalno zdravlje, Savet roditelja grada planira da za roditelje predškolske dece organizuje tribinu na temu Rana pismenost – izazovi u praksi.  Za maj su najavili kulturno – umetnički program u Gradskom kulturnom centru, dok će u junu predstaviti javnosti rezultate svog rada.

Savet roditelja grada je pozvao zainteresovane pojedince i organizacije da na mejl jasna.stamenic@uzice.rs upute predloge, sugestije i inicijative, kako su naveli, kako bi udruženim i ojačanim snagama uticali na promene na bolje.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
98 %
1.5kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime