- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Srbija i region Prvi udžbenik na srpskom znakovnom jeziku

Prvi udžbenik na srpskom znakovnom jeziku

- REKLAMA -

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u petak, 22. septembra u Dečjem kulturnom centru obeležavanju Međunarodne nedelje gluvih i promociji digitalnih alata za učenje srpskog znakovnog jezika.

Brnabić je tom prilikom izjavila da je prvi put u istoriji kod nas uveden udžbenik na srpskom znakovnom jeziku, istakavši da je postignut dogovor o tome da se od sledeće školske godine uvedu još dva – za Matematiku i za Svet oko nas za prvi razred osnovne škole.

Danas je za mene istorijski dan – dan kada obeležavamo da smo prvi put u istoriji uveli udžbenike na srpskom znakovnom jeziku, i to je samo početak, rekla je predsednica Vlade.

Uspeli smo da obezbedimo bukvar i čitanke za prvi i drugi razred za osnovne škole na srpskom znakovnom jeziku, ali postoji čitav niz predmeta za koje još nemamo takve udžbenike, rekla je Brnabić.

Foto: Vlada Republike Srbije

To znači da još uvek postoji ogroman jaz između dece koja su gluva i nagluva i svih ostalih, kao što je i jaz između dece sa nekim drugim oblicima invaliditeta, u invalidskim kolicima, na primer, koja ne mogu da priđu svojoj školi ili mogu samo da idu u prizemlje ili na prvi sprat, a ne mogu sa ostalim vršnjacima da imaju pristup kabinetima, objasnila je premijerka.

Ona je, navodeći da se država trudi da svaki dan menja te stvari, ukazala na to da sve škole koje se danas renoviraju imaju takav pristup.

Brnabić je podsetila i na to da je nedavno predstavljena SOS aplikacija za gluve, koja omogućava besplatne telefonske pozive posredstvom tumača za srpski jezik.

Ta aplikacija pomaže svima nama, i onima koji čuju i onima koji ne čuju, rekla je premijerka.

Ona je, takođe, najavila i da će se servisne informacije na znakovnom jeziku uvesti i na železničkoj stanici Prokop od 20. oktobra, kada bude otvorena.

Predsednik Saveza gluvih Srbije Mihajlo Gordić ukazao je i na važnost razgovara o implementaciji Deklaracije koja se tiče prava gluve dece, a sadrži, između ostalog, pravo na znakovni jezik, pravo na dvojezično obrazovanje, pravo na interakciju putem znakovnog jezika i slično.

Gordić je istovremeno istakao i važnost SOS aplikacije za gluve pomoću koje oni mogu da komuniciraju iz svog doma, te ocenio da su pristup jeziku i kvalitetnijem obrazovanju osnovni preduslovi za ispunjen život.

Zamenica direktora Unicefa Josi Ečeveri Burhard rekla je da je partnerstvo ključna reč kada su ovakve stvari u pitanju.

Želim da istaknem činjenicu iz 2015. godine, kada je srpski znakovni jezik usvojen i priznat kao maternji jezik dece sa oštećenim sluhom, što je označilo veliki korak napred, podstičući socijalnu jednakost za gluve i nagluve, rekla je Burhard.

Manifestaciji u Dečjem kulturnom centru u Beogradu prisustvovala je i ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime