- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Prva samostalna izložba u KDC Reflektoru

Prva samostalna izložba u KDC Reflektoru

Samostalno predstavljanje Dimitrija Popovića sa projektom Leteći medvedi i ostala čuda 14. maja od 19 sati u KDC Reflektoru u selu Gorjani

- REKLAMA -

Samostalna izložba Leteći medvedi i ostala čuda, autora Dimitrija Popovića, biće otvorena 14. maja od 19 sati u KDC Reflektoru u selu Gorjani.

Umetnik o svom radu…

Trenutna tema kojom se bavim je inspirisana umetnošću Inuita i njihovim letećim medvedima. Oni predstavljaju kosmički svet, van realnog života, po kome je univerzum okupiran živim bićima, bolestima i duhovima. Svi žive u različitim neprobojnim svetovima gde su ljudska bića sa njima povezana životnim dahom u obliku duha koji se integriše u novo telo kada je subjekt usmeren. Njihov svet predstavlja kontinium gde su svi deo veće celine.

Serija radova apstrahovanih animalističkih skulptura u staklu predstavlja putokaz u ličnom likovnom traganju, koji usmerava na disbalans sveta prirode, sveta duha i kosmičkog sveta, kao integraciju prirode u novo telo, novi mikrokosmos boje i oblika, pokrenut dahom misli o potrazi i problemu.

Skulpture predstavljam kroz jednostavan oblik, masu unutur koje je priča o njoj samoj, izražena bojom i ritmom unutar te mase. Fluidan prikaz masa pruža dinamičnu sliku, uvid u pravu prirodu sveta i nestalnost materije koja neprestano podleže uticajima energije, zamrnuta u šari skulpture. Skulpture postavljam zasebno i u kompozicijama igrajući se njihovim narativima, dajući im nova značenja.


Biografija autora izložbe

                                Dimitrije Popović rođen je 1993. godine u Požarevcu. Na Fkultetu likovnih umetnosti u Beogradu je završio osnovne i master studije na odseku slikarstva u klasi Dobrice Bisenića. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija vajarstva na matičnom fakultetu, gde ima zvanje istraživača i radi kao saradnik u nastavi.

                Od 2015. je deo kreativnog tima “Čiča Mičino”-g pozorišta za decu iz Beograda. Učestvovao je u realizaciji 20-tak njihovih predstava. 2016. sa Filipom Boškovićem, idejni autori scenografije za predstavu “Magična Lira”, 2020 idejni autor grafičkog dizajna scenografije za predstavu “Kli i Klak”. U okviru Programa obrazovanja koji implementira “Centar za integraciju mladih” održao je nekoliko likovnih radionica. 2020. godine učestvuje u projektu “Nature is my home- land”, koji je predstavljen izložbom u galeriji “Handlova Bronowice”u Krakovu. Do sada je organizovao 1 samostalnu i 3 zajedničke izložbe, a učestvovao je na raznim kolektivnim projektima i izložbama.


Izložba traje do 24.maja i moguće je posetiti na zakazivanje na mejl adresu https://uvuu.rs/ galleryreflektor@gmail.com.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime