- REKLAMA -
1.9 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Prva Ćirilična biciklijada u Bajinoj Bašti, trasa do manastira Rača

Prva Ćirilična biciklijada u Bajinoj Bašti, trasa do manastira Rača

- REKLAMA -

 Ћирилична бициклијада најава

Ćirilična biciklijada biće održana 25. septembra u opštini Bajina Bašta, simboličnom trasom od Parka ćirilice do manastira Rača, počevši od 10 časova.

  • Biciklijada je rekreativnog tipa, dužina staze je 13 km (u jednom pravcu 6,5 km), staza nije kondiciono zahtevna. Vožnja je namenjena i deci i odraslima. Deca do četvrtog razreda moraju da imaju pratnju. Organizator je obezbedio policijsku pratnju i medicinsku stručnu pomoć uz vozilo za prihvatanje bicikala koji se pokvare, kao i pomoć redarske službe, naveli su iz TO Tara – Drina pojasnivši da je na izletištu između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa predviđen odmor uz osveženje, priča o značaju očuvanja životne sredine i dodela medalja učesnicima manifestacije.
  • U povrtaku je predviđena organizovana poseta manastiru Rača, obilazak manastirske riznice, upoznavanje sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole i priča o značaju očuvanja i korišćenja ćirilice, dodali su iz lokalne TO.

Cilj održavanja Ćirilične biciklijade je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i Račanske prepisivačke škole.

  • U mesecu kad počinje školska godina Ćiriličnom biciklijadom se simbolično vožnjom povezuje Park ćirilice u centru Bajine Bašte, mesto planirano za budući Muzej ćirilice i prostor gde je cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se u najtežim vremenima u prošlosti sačuvalo naše pismo. Cilj je da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podsetiti da je u blizini Bajine Bašte postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti, naveli su za RINU u TO Tara – Drina koja je organizator događaja.

Podsetimo, Skupština opštine Bajina Bašta jednoglasno je 2019. usvojila Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice, potom je ustanovljena manifestacija Ćirilična baština koja krajem maja okuplja vodeće poznavaoce srpskog jezika, istorije i kulturnog nasleđa.

U centru Bajine Bašte je ove godine otvoren prvi Park ćirilice u Srbiji, uređen prostor u centru grada koji znamenjima i natpisima simbolično ukazuje da je ćirilica srpsko istorijsko pismo kojim su napisane najznačajnije knjige ali i pismo koje je lako primenjivo i u svetu savremenih komunikacija.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
1.9 ° C
1.9 °
1.9 °
84 %
1.4kmh
90 %
Uto
2 °
Sre
4 °
Čet
3 °
Pet
3 °
Sub
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime