- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Protest upozorenja malinara iz Zlatiborskog okruga

Protest upozorenja malinara iz Zlatiborskog okruga

- REKLAMA -

Protest upozorenja malinara sa područja Zlatiborskog okruga, u organizaciji udruženja Savez srpske maline, održan je danas na gradskom trgu u Užicu zbog nezadovoljstva ovogodišnjom otkupnom cenom maline. Malinari su tokom cele godine nezadovoljni otkupnom cenom koja je trostruko niža od prošlogodišnje zbog čega su u nekoliko navrata organizovali proteste i blokade puteva.

Malinari nezadovoljni otkupnom cenom, hladnjačari tvrde da mere Vlade nemaju efekta

Kako je pre nekoliko meseci izjavio vlasnik hladnjače i proizvođač malina Miroljub Popović, oni koji plaćaju berače ne mogu da se uklope u cenu od 160 do 200 dinara po kilogramu zbog značajnih poskupljenja hemije i đubriva.

Milutin Živković, predsednik Saveza srpske maline, udruženja koje je organizovalo današnji skup na gradskom trgu u Užicu, istakao je da je od februara slao dopise nadležnim institucijama u kojima je istakao problem sa niskom otkupnom cenom maline. „Tražili smo pomoć od države preko resornog ministarstva i bio je dogovor da se malinari pomognu podrškom od 100 dinara po kilogramu“, rekao je on i dodao da država ubira značajan devizni priliv od maline između 300 i 500 miliona evra godišnje.

Živković je rekao da je država prošle godine pomagala druge poljoprivredne kulture zbog čega i oni traže pomoć ali da se nakon obećane podrške nije ništa desilo.

Dodao je da izražavaju nezadovoljstvo i da će se, ako se ne sagledaju njihovi zahtevi, pridružiti protestu ostalih poljoprivrednika. „Uradili smo sve što smo mogli i iscrpeli smo sve mogućnosti“, rekao je Živković.

Dobrivoje Turudić, proizvođač maline iz Ribaševine, istakao je danas da je u poslednje dve godine u celom svetu došlo do poskupljenja hrane, osim srpske maline. „Ne postoji ni jedan proizvod koji je od 2021. pojeftinio a koji se koristi u ishrani, uspeli su samo sa srpskom malinom“, rekao je on i dodao da se malinari osećaju kao rudari u Africi i da su danas dovedeni u najlošiju poziciju na poljoprivrednoj mapi Evrope i sveta.

Turudić je rekao da su se malinari skupili danas na gradskom trgu u Užicu kako bi podržali svoje kolege ali se zapitao da li je uopšte moguće bilo šta učiniti. „Pitanje je da li pomoć države može da nas povrati. Dovedeni smo na dno zbog čega ljudi u gradu i državi moraju da razmišljaju“, rekao je Turudić.

Sreten Đukić, proizvođač maline iz sela Brekovo kod Arilja, naglasio je da je rešenje za problem malinara u Vladi Republike Srbije i da je potrebna bolja organizacija kako bi se pregovaralo o boljoj ceni.

On je dodao da je cena snižena sa 600 na 200 dinara po kilogramu i da ona ne može da pokrije osnovne troškove proizvodnje. „Time se vređa dostojanstvo malinara koji od tog posla žive“, rekao je on i dodao da veliki broj proizvođača još nije uvek isplatio berače za ovu sezonu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime