- REKLAMA -
11.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina Prosvetnim radnicima u Čajetini približili metode rada sa decom sa razvojnim poteškoćama

Prosvetnim radnicima u Čajetini približili metode rada sa decom sa razvojnim poteškoćama

- REKLAMA -

U osnovnoj školi Dimitrije Tucović u Čajetini je za vikend za zaposlene u čajetinskim obrazovnim institucijama održan akreditovan seminar Inkluzija od teorije do prakse 2. Učesnice su bile vaspitačice i defektolog iz predškolske ustanove Radost iz Čajetine i sa Zlatibora, nastavnice iz osnovnih škola sa Zlatibora, iz Mačkata, Sirogojna i Čajetine i profesorke iz čajetinske srednje škole, prenosi Zlatibor press.

Ova obuka je deo projekta Partnerstvo u zajednici – rešenje krize, koji udruženje Zlatiborski krug realizuje u partnerstvu sa Opštinom Čajetina.
Cilj obuke je osnaživanje prosvetnih radnika za rad sa decom sa razvojnim smetnjama, naročito u vreme specifičnih kriznih situacija kao što su pandemije i druge vanredne situacije, navodi Zlatibor press.

Voditelji obuke, Bojan Grujić, diplomirani pedagog i Tatjana Simić, doktor medicinskih nauka, direktorka specijalne škole Vukašin Marković u Kragujevcu, su učesnicima približili metode i principe rada sa decom sa različitim razvojnim poteškoćama.
Zorica Milosavljević, koordinatorka projekta, koja je kao nastavnica biologije i pedagoški savetnik u osnovnoj školi u Čajetini i sama bila učesnica ove obuke, navodi kako je inkluzija dobro zamišljena ali se u praksi nailazi na probleme kao što je nedovoljna obučenost prosvetnih radnika sa rad sa decom sa smetnjama u razvoju, odeljenja sa velikim brojem učenika, neobučenost nastavnika za korišćenje asistivne opreme i nedostatak stručne podrške. Obuke ovog tipa su zato veoma značajne, a seminar Inkluzija od teorije do prakse 2 je odgovorio na neka pitanja i neke od potreba učesnica za stručnom podrškom u njihovom radu.
Projekat Partnerstvo u zajednici – rešenje krize se bavi sistematskim pristupom pružanju podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama, pa je u edukativnom delu, u prethodnom periodu organizovana obuka za zaposlene u lokalnoj upravi i lokalnim organizacijama i udruženjima, Centru za socijalni rad i Pružaocima usluga socijalne zaštite, a poslednja obukom su obuhvaćeni zaposleni u obrazovanju.

U nastavku projekta je predviđena izrada Protokola o pružanju podrške osobama sa smetnjama u razvoju u opštini Čajetina u periodima pojačanih i specifičnih potreba kao što je pandemija ili neka druga vanredna situacija.
Projekat Partnerstvo u zajednici – rešenje krize traje godinu dana, a realizuje se uz podršku Evropske unije i Vlade Republike Srbije kroz program EU PRO Plus.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
94 %
0.7kmh
31 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime