- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna Naslovna Pronađeno rešenje za plutajući otpad na Limu

Pronađeno rešenje za plutajući otpad na Limu

Decenijski problem plutajućeg otpada rekom Lim konačno bi mogao biti dugoročno rešen. Realizacijom projekta "Izgradnja plutajuće rečne pregrade za prikupljanje ambalažnog otpada i ostalih vrsta otpada u Potpećkom jezeru" , Priboj je od resornog ministarstva za zaštitu životne dobio je 36.000.000,00 dinara. Ukupna vrednost projekta je 45.000.000,00 dinara, od kojih je učešće lokalne samouprave 9.000.000,00 dinara, odnosno 20 procenata.

- REKLAMA -

Sredstva su dobijena po javnom konkursu, koji je raspisalo ministarstvo, za sufinansiranje realizacije projekata zaštite i očuvanja voda, kao prirodnih resursa na reci Lim, u 2021. godini. Misija ministarstva kroz sufinansiranje ovakvih projekata je očuvanje kvaliteta voda, kao prirodnih resursa, otklanjanje posledica od zagađenja i primene kreativnih mera, te su podržani i projekti susednih opština, Prijepolja sa 15.000.000,00 i Nove Varoši sa 19.000.000,00 dinara, navodi se na sajtu opštine.

Na ovaj način, sa ukupnim iznosom od 70 miliona dinara, Ministarstvo zaštite životne sredine pomaže lokalne samouprave u rešavanju gorućeg problema sa nakupljanjem otpada sa divljih deponija u okolini reke Lim, te se isti stavlja pod kontrolu. Na taj način se štite ekosistem reke, flora i fauna, sprečava se proces oslobađanja štetnih gasova u vazduh, a reka Lim i okolina biće ekološki čistije. Osim ekološkog efekta, stavljanje plutajućeg otpada pod kontrolu, imaće efekat i na lokalni turizam, koji se oslanja na istorijski značaj objekata u neposrednoj blizini, ali i ekonomski efekat. Projektom je planirano da pored sprečavanja daljeg toka otpada, sav prikupljeni otpad se reciklira.

- Advertisement -
IZVORRINA
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1kmh
90 %
Sub
2 °
Ned
7 °
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime