- REKLAMA -
9.2 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Promovisali voz kao bolju alternativu po vazduh

Promovisali voz kao bolju alternativu po vazduh

Krećimo se kvalitetnije, slogan je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti koja traje do 22. septembra. 

- REKLAMA -

Voz je, tokom Evropske nedelje mobilnosti, promovisan u Užicu kao sredstvo prevoza uz najmanji rizik od zagađenja vazduha.

Prema rečima člana Gradskog veća za saobraćaj Slobodana Šiljkovića, dobro razvijena železnička infrastruktura, pristupačna cena karte i pogon na struju benefiti su korišćenja voza, umesto automobila na malo udaljenijim relacijama.

  • Sa druge strane i železnički turizam je dobro razvijen i stalno se unapređuje, pa odnedavno imamo i redovnu liniju Mokra Gora-Višegrad. Nostalgija saobraća svake subote i nedelje i ja koristim priliku da pozovem sugrađane da do Višegrada ne idu svojim automobilima već ovim vozom. Na taj način, bar u situacijama gde je to moguće, daće svoj doprinos u očuvanju životne sredine, kazao je gradski većnik Šiljković.

Iz Srbija voza su predočili da  železnica manje štetno utiče na životnu sredinu u odnosu na automobile jer koristi devet puta manje površine u odnosu na automomobilski saobraćaj, Kao prednost navode i da je pogonska energija ekološki prihvatljiva, cena usluge pristupačna.

Bolja povezanost- tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti // Foto Grad Užice

  • Mi iz Srbija voza, kao odgovorna kompanija, napravili smo odgovarajući red vožnje za povezivanje destinacija koje naši sugrađani najviše koriste. Recimo, prema Beogradu imamo nove savremene klimatizovane vozove sa svim neophodnim sadržajima. Sa komercijalne strane smo takođe veoma prihvatljivi. Cene karata su pristupačne, a moguće je ostvariti i popuste sa plus karticom do 30 odsto, a za onlajn kupovinu i dodatnih pet odsto popusta, naveo je Željko Špijunović iz Srbija voza.

Vozom Nostalgija godišnje se provoza više od 70.000 turista.

Prema navodima iz Gradske kuće, u planu je uvođenje u turistički saobraćaj Plavog voza na relaciji od Beograda do Užica. Biće to, po rečima Špijunovića, prilika da se svi upoznaju sa muzejskim eksponatom na točkovima, a na šinama najzahtevnije i najlepše u Evropi, Barske pruge.

Mapirana pešačka staza na Jelovoj Gori

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.2 ° C
9.2 °
9.2 °
67 %
1kmh
100 %
Pet
20 °
Sub
23 °
Ned
18 °
Pon
21 °
Uto
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime