- REKLAMA -
22 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Primeri dobre prakse javnog partnerstva za rekonstrukciju javnog osvetljenja u 50 gradova...

Primeri dobre prakse javnog partnerstva za rekonstrukciju javnog osvetljenja u 50 gradova u Srbiji

- REKLAMA -

Odbornici Skupštine grada Užica na 23. sednici su usvojili predlog javno privatnog partnerstva za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja, nakon duže rasprave.

Projekat javno privatnog partnerstva za rekonstrukciju javnog osvetljenja u Užicu odbornicima je predstavio konsultant za javno privatno parnerstvo Zoran Stipanović. On ja naveo da za taj projekat pozitivno mišljenje dala komisija za javno privatno partnerstvo Republike Srbije.

Kapitalno ulaganje za ovaj projekat iznosi po projektu 4 miliona i 600 hiljada eura i tim ulaganjem u stvari napraviće se uštede električne energije za održavanje u visini oko 81

Foto: Zoran Stipanović

procenat. Nakon što se budu ponude dostavile kroz javni poziv koji će naknadno biti  objavljen predviđeno je da privatni partner od ukupno ostvarene uštede za grad Užice odvoji minimalno 20 procenata od ostvarene uštede što u finansijskom iznosu za 15 godina  koliko će biti trajanje ovog projekta  iznosi oko 2,5 miliona eura  po projektu. Bitno je reći da će ova finansijska ušteda značajno doprineti upravljanju i finansijama grada Užica. Jedna od presudnih stvari važnijih za ovaj projekat jeste da se svi rizici rekonstruisanja i kasnije održavanje i finkcionisanje javnog osvetljenja  nakon realizacije celokupnog postupka prebaciju na privatnog partnera, rekao je kosultant Stipanović.

Odbornik opozicije Vladan Virijević iz Srpske stranke zavetnici je naveo da su oni tražilili na početku sednice da se ta tačka povuče sa dnevnog reda, jer kako je rekao, smatraju da je pogubna po grad. On je zatražio da se kaže kako će taj ugovor doprineti upravljanju i

Foto: Vladan Virijević

finansijama grada Užica.

GO Srpske stranke zavetnici: Ne umeju da zamene sijalicu, a vode grad Užice!

Objasnite nam zašto je bolje javno privatno partnerstvo, nego da neko naše preduzeće radi ovaj projekat. U dokumentaciji za ovu tačku stoji da ste u prethodnom periodu zamenili 400 sijalica, a treba 9000. Očigledno je da treba posebna služba, organizaciona jedinica u nekom javnom preduzeću koje će to da radi, predlagao je Virijević.

 

Avram Ilić iz Zdrave Srbije je naveo da se ovim predlogom uskraćuje mogućnost građanima Užica da oni zarade, ukoliko bi posao oko zamene javnog osvetljenja obavljalo neko užičko preduzeće moglo bi da se otvori nekoliko novih radnih mesta. On je rekao da užička preduzeća imaju mogućnosti i da bi mogli dobro i efkasno da obave taj posao, da to ne treba da radi neko na osnovu javno privatnog parnerstva.

Stipanović je na odbornička pitanja odgovorio da se primeri dobre prakse primene ovakvih ugovora javno privatnog partnerstva nalaze u oko 50 gradova u Srbiji u kojima ovaj sistem već funkcioniše neko vreme.

Nije ovo da li grad Užice želi ili ne želi da donese ovu odluku ovo je stvar zakonskog propisa koji nalaže da ukoliko gradska uprava ili lokalna samouprava nema mogućnosti da sama upravlja i obavlja određenu komunalnu delatnost da je ona dužna da je poveri kroz Zakon o javno privatnom parnerstvu. Da grad Užice nema kapacitet da organizuje taj posao sa sadašnjim aktivnostima, sadašnjim kapacitetima i da bez rizika upravlja tim osvetljenjem to se jasno vidi iz dokumenata, podataka, kojima se raspolaže i koji su bili korišteni za izradu ovog dokumenta, objasnio je kosultant Stipanović.

Ivana Parlić: Da se povuče odluka o javno privatnom partnerstvu za led rasvetu

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
22 ° C
22 °
22 °
83 %
1.4kmh
90 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime