- REKLAMA -
-3.7 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Za dan rasprodate karte za priče o nežnosti(AUDIO)

Za dan rasprodate karte za priče o nežnosti(AUDIO)

Jugoslovenski pozorišni festival, 26. po redu, biće održan od 1. do 7. novembra u Narodnom pozorištu Užice pod sloganom Pričaj mi o nežnosti

- REKLAMA -

Rasprodate su karte za Jugoslovenski pozorišni festival i pre nego što je javnosti bila poznata selekcija, saopštili su iz užičkog Narodnog pozorišta prilikom predočavanja programa 26. festivala Bez prevoda.

Za nagrade Ardalione nadmetaće se sedam predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije po izboru selektora Bojana Munjina i Zoran Stamatovića.

Sastav žirija 26. JPF-a zvanično još nije saopšten

Munjin je najavio da će nežnost biti nevidljiva nit koja će se provlačiti kroz sve predstave i priče sa scene.

–  Nasuprot vremenu nesigurnosti, strepnje i izolacije jedino što nam onda ostaje, i čemu na neki način služi i teatar, jeste priča o nežnosti. To nas još uvek drži kao ljude zajedno, ta toplina nam daje snagu, umesto leda i straha koji nas čini anksioznim, pojasnio je Munjin.

Gradonačelnica Užica i predsednica Saveta 26. JPF-a Jelena Raković Radivojević je ukazala da je čoveku u današnje vreme potrebno ohrabrenje u vidu lepe reči, gesta i poruke.

–  Treba afirmisati pozitivna osećanja, progovoriti o njima, izazvati ih. Jedan od načina da se to učini je i umetnost, u ovom slučaju pozorišna koja raspolaže dobrim alatima da nas podseti da čovek čoveku treba da bude sveta stvar i da svako od nas zaslužuju šaku nežnosti i ljubavi, rekla je Raković Radivojević.


Kada je dobro vreme za ljubav?

–  Treba da pričamo o nežnosti uvek i svuda. I među svojima, i u društvu, i na robiji. Živimo u tupim i grubim vremenima, u obezljuđenom dobu i danas, nakon svega, za nežnost je krajnje vreme… Predstave koje smo pozvali na ovaj festival različitog su tematskog i estetskog prosedea ali u njima ima dovoljno razloga da verujemo kako svetlo topline i empatičnosti može biti jače od tamne senke vremena u kojem živimo. Tako predstava Sedam strahova, prema tekstu Selvedina Avdića, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i u režiji Selme Spahić, govori o našoj gorkoj historiji, sa kojom se možemo suočiti samo ako o njoj razgovaramo i ako jedni drugima pružimo ruku. Jedino tako možemo zaista da budemo dobri, na čemu insistira ova predstava. Na drugoj strani, Zelena čoja Montenegra, prema romanu Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, u kooprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, Festivala Budva Grad Teatar i Gradskog pozorišta Podgorica, želi da nam pokaže da na ovom svetu ne postoje samo politika, ratovi i prevare, nego i čast, ponos i ljubav. Predstava 64 Atelja 212, prema komadu Tene Štivičić i u režiji Alise Stojanović, govori o očajničkoj težnji za rođenjem deteta, prema novom životu, puno pre nego što uopšte postoji mogućnost da se taj novi život začne, dok predstava Đokonda Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice i u režiji Dušanke Belade govori o tome šta nam danas znači lepota, puno kasnije od trenutka kada je moderna umetnost izmenila svoje lice. Iz Zagreba dolazi predstava Hrvatskog narodnog kazališta Znaš ti ko sam ja u režiji Ivana Penovića, koja karikiranjem historijskih događaja i stvarnih ličnosti sugeriše da su nam u životu često bliži i simpatičniji bezopasni probisveti, nego opasni moralisti koji će nam prvom prilikom zavrnuti šiju. Na tom tragu je i predstava Narodnog pozorišta iz Pirota Strah – jedna topla ljudska priča, u režiji pokojnog Igora Vuka Torbice, koja suprotstavlja običan svet jednostavnih ljudi, punih slabosti ali i lekovite ljudske topline, nasuprot onima koji bi te ljudske duše htele da zarobe. Konačno, Jugoslovensko dramsko pozorište predstaviće se sa predstavom Pučina prema komadu Branislava Nušića i u režiji Egona Savina koja na tragičan, apsurdan i satiričan način pokazuje šta se događa sa nežnošću kada svi sa njome trguju ali niko u nju istinski ne veruje. Nadamo se, biće ovo festival dobrih predstava, na kojem ćemo opet svi biti zajedno, usprkos vremenu koje na svaki način hoće da nas razdvoji, obrazložio je selektor Bojan Munjin.

Podsetio je da JPF nema poseban koncept i naglasio da je to festival dobrog pozorišta.

–  JPF je festival dobre pozorišne priče, dobrih glumaca i teatara. Uvek smo se toga držali, rekao je Munjin.


Koselektor i direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović je pojasnio da je po promotivnoj ceni i bez objavljivanja selekcije prodato blizu 200 kompleta karata za 26. JPF, u skladu sa preporukama Kriznog štaba i zbog poštovanja preventivnih protivepidemijskih mera.

To govori o podršci ovom pozorištu i ovom festivalu, naglasio je Stamatović pojasnivši da su građani 12 igrač, podstrek za osnivanje i trajanje Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Prema rečima Stamatovića, zbog većeg interesovanja organizatori festivala razmatraju mogućnost direktnog prenosa predstava ispred pozorišta.


Uz predstave i promocije knjiga, tribina i izložbe 


Jugoslovenski pozorišni festival otvoriće izložbom fotografija sa 25. festivala, autora Radovana Vujovića, ali će novina biti i postavka fotografija posvećena učešću užičkog pozorišta na festivalu Bez prevoda.

–  U pratećem programu je i izložba posvećena Miši Stanisavljeviću, autora Ružice Marjanović. Imaćemo promocije knjiga Odigravanje priče i političkog pozorišta Dušana Kovačevića, autora Nenada Veličkovića, zatim Put do pozorišta- zbirka odabranih eseja uvaženog reditelja Nebojše Bradića. Promovisaćemo i Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta, Patrisa Pavisa i knjigu Kapetanov kraj, Aleksandra Milosavljevića. Organizovaćemo i tribinu posvećenu poetici Igora Vuka Torbice koje će biti takođe realizovane u sklopu ovogodišnjeg festivala, najavio je umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice i JPF-a Nemanja Ranković.


Kompleti karata za festival su prodani za dan po promo ceni 3000 i 5000 dinara.

Koštaće šest miliona dinara 26. JPF. Ministarstvo kulture i informisanja je izdvojilo tri i po, Grad Užice dva i po miliona dinara podrške festivalu Bez prevoda.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
-3.7 ° C
-3.7 °
-3.7 °
91 %
2.3kmh
17 %
Čet
5 °
Pet
2 °
Sub
1 °
Ned
-0 °
Pon
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime