- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Srbija i region Politika Presudio Prekršajni sud, Parlić oslobođena odgovornosti

Presudio Prekršajni sud, Parlić oslobođena odgovornosti

- REKLAMA -

Prekršajni sud u Užicu me oslobađa odgovornosti u prekršajnom predmetu po izdatom prekršajnom nalogu u vezi sa učešćem na protestu protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, saopštila je predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice Ivana Parlić i buduća poslanica u Narodnoj skupštini nakon što je danas dobila presudu.

Foto izvor Fejsbuk/Ivana Parlić

–  U presudi se, između ostalog, navodi da je članom 54 Ustava Republike Srbije propisano da je mirno okupljanje građana slobodno, a da se sloboda okupljanja može zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije. Navodi se, takođe, da je stav suda da je naknadnim izdavanjem prekršajnog naloga za saobraćajni prekršaj, u momentu mirnog javnog okupljanja građana, moglo dovesti do povrede slobode okrivljenje na javno okupljanje zajemčene Ustavom. U presudi se dalje obrazlaže da činjenica da je kritičnom prilikom došlo do obustave saobraćaja ne znači da se sloboda okupljanja može ograničiti, jer je do privremene obustave saobraćaja došlo mirnim protestom, pa se pojam mirno okupljanje građana, po stavu suda, mora tumačiti tako da uključi i ponašanje koje, u konkretnom slučaju, privremeno obustavlja saobraćaj, čime se usporavaju ili sprečavaju aktivnosti drugih koji ne učestvuju u okupljanju, navela je Parlić u saopštenju.

Podsetimo, na blokadama magistralnog puta u Užicu su se od kraja novembra prošle godine do febraura ove okupljali nezadovoljni najavljenim iskopavanjima ruda i njenim uticajem na stanje životne sredine zemlje. Pojedini demonstranti u Užicu su dobili i prekršajne prijave. Građanska čitaonica Libergraf im je nudila pravnu pomoć. 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime