- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Preporuka: Nајmаnjе 150 minutа umеrеnе ili nајmаnjе 75 minutа intеnzivnе fizičке акtivnоsti...

Preporuka: Nајmаnjе 150 minutа umеrеnе ili nајmаnjе 75 minutа intеnzivnе fizičке акtivnоsti nеdеljnо

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se svake godine 10. maja pod sloganom Kretanjem do zdravlja od 2002. godine, kada ga je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija u cilju podizanja svesti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja, napomenuli iz Batuta

- REKLAMA -

Važno je svakodnevno postepeno povećavati nivo aktivnosti, posebno ako uopšte nismo bili aktivni u prethodnom periodu, napomenuli su iz Batuta pojasnivši da redovna umerena fizička aktivnost čini da se osećamo dobro, doprinosi mentalnom zdravlju, ali i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase.

– Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Deci je potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno, naveli su na sajtu iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Institut za javno zdravlje Srbije i Republički zavod za statistiku su 2019. godine sproveli Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije čiji su rezutati ukazali da stanovnici Srbije sede u proseku 4,7 sati tokom tipičnog dana, kako su naveli iz Batuta, najviše stanovnici Beograda 5,8 sati, osobe uzrasta 75 godina ili više 6,1 sat, kao i oni sa višim i visokim obrazovanjem 5,5 sati.

– Ekscesivnom sedentarnom stilu života (sedenje 420 i više minuta tokom uobičajenog dana) je bilo izloženo 23% stanovništva Srbije. U populaciji dece uzrasta zabeleženo je (sa 82,3% na 71,5%), pokazalo je Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije koje je zabeležilo, u odnosu na 2013. godinu, smanjenje procenta dece od 7 do 14 godina koja se makar jednom nedeljno bave sportom i rekreativnim aktivnostima van škole.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime