- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Preminuo Ivan Tasovac

Preminuo Ivan Tasovac

- REKLAMA -

Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je sinoć u svom domu u Beogradu oko 21 sat, nakon što mu je iznenada pozlilo, potvrdjeno je za Nova.rs.

Rodjen je 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu “Petar Ilјič Čajkovski” u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog.

U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije.

Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemlјama.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

Za to vreme, Filharmonija je postala “jedan od vodećih evropskih orkestara” (Independent), “kultni srpski orkestar” (Financial Times), “najuspešnija kulturna institucija u Srbiji” (Jutarnji list, Zagreb)…

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovlјeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu.

Tokom njegovog mandata, znatno je unapredjena institucionalna i regionalna saradnja.

Pored zapaženih medjunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije “Zubin Mehta” 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Realizaciji brojnih cilјeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija “Američki prijatelјi Beogradske filharmonije”, osnovana 2012. godine u Nјujorku.

Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati “Odnos kulture i ekonomskog razvoja”, koja je u sedištu UN Nјujorku održana u junu 2013.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara, 2017. godine

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime