- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Srbija i region Predstavljen izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja Unapređenje turizma u Republici Srbiji

Predstavljen izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja Unapređenje turizma u Republici Srbiji

U celosti prenosimo saopštenje Državne revizorske institucije

- REKLAMA -

U cilju unapređenja turizma, potrebno je efikasnije planiranje i sprovođenje planiranih aktivnosti, kao i efikasniji nadzor i koordinacija nadležnih subjekata, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije Državne revizorske institucije (DRI).

  • „Turizam utiče na ukupni privredni razvoj zemlje, pre svega na bruto domaći proizvod, zaposlenost i investicije“, rekao je dr Duško Pejović, predsednik DRI i generalni državni revizor.

Kako je naglasio dr Pejović, u Strategiji razvoja turizma Republike Srbije za period od 2016. do 2025. godine, kao slabost navedeno je neprepoznavanje značaja turizma kao bitnog faktora ekonomskog rasta, ravnomernijeg regionalnog razvoja države i povećanja zaposlenosti; nedovoljno efikasan inspekcijski nadzor; visok nivo neregistrovanih kapaciteta i poslovanja u „sivoj“ zoni; nedovoljno učešće lokalnih samouprava u planiranju i razvoju turizma; neadekvatna koordinacija aktivnosti subjekata u razvoju turizma.

  • „U ostvarivanju misije turizma, presudno je da se obezbedi primena i poštovanje zakona, efikasna naplata javnih prihoda od turizma, zaštita imovine, efikasna zaštita i upravljanje prirodnim i turističkim područjima i koordinacija nadležnih subjekata od značaja za razvoj turizma“, istakao je dr Pejović.

Ovo su ključni razlozi zbog kojih je DRI odlučila da uvrsti ovu temu u Program revizije za 2023. godinu.

  • „Cilj revizije bio je da se utvrdi da li su subjekti revizije efikasno planirali, sprovodili i vršili nadzor nad aktivnostima u oblasti turizma“, naglasio je dr Pejović.

Goran Čabarkapa, ovlašćeni državni revizor i vođa tima koji je sproveo reviziju rekao je da nisu doneta sva planska dokumenta i podzakonska akta u oblasti turizma, što ukazuje na to da nisu preduzete sve aktivnosti u cilju efikasnog planiranja razvoja turizma u Republici Srbiji.

  • „U revidiranom periodu, subjekti revizije nisu u potpunosti sprovodili planirane aktivnosti u cilju razvoja i unapređenja turizma“, istakao je Čabarkapa.

Kako je rekao, uspostavljen je nadzor u oblasti turizma i ugostiteljstva, ali je potrebno unaprediti nadzor nad poverenim poslovima i uspostaviti sistem praćenja i izveštavanja o rezultatima sprovođenja planskih dokumenata.

DRI je, prema utvrđenim nalazima, izvela zaključke i subjektima revizije dala odgovarajuće preporuke i očekuje da će sprovedena revizija svrsishodnosti poslovanja doprineti preduzimanju mera u cilju efikasnijeg planiranja i sprovođenja aktivnosti na razvoju turizma, kao i pojačanom nadzoru nad radom neregistrovanih subjekata i većoj kontroli boravišne takse u delu naplate i uplate u budzet jedinica lokalne samouprave, što će za posledicu imati povećanje prihoda u budzetu.

Izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Unapređenje turizma u Republici Srbiji“ dostupan je ovde.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime