- REKLAMA -
2.2 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Porast obolelih od raka za 75 odsto do 2050. godine

Porast obolelih od raka za 75 odsto do 2050. godine

- REKLAMA -

Broj obolelih od raka porašće globalno za 75 procenata do 2050. godine, pokazuju podaci Međunarodne agencije za istraživanje kancera (IARC).
Ta agencija, koja radi pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije (WHO), predviđa da će polovinom stoleća u svetu biti oko 35 miliona novih slučajeva raka i da će se broj preminulih od ove bolesti povećati na gotovo 20 miliona što je skoro dvostruko više nego na kraju 2012. godine.

Ističe se da su glavni uzroci porasta raka uživanje u duvanu, alkoholu, gojaznost kao i povećanje, ali i starenje svetske populacije.

Predviđanja ukazuju da će u razvijenim zemljama uslediti povećanja obolelih za 4,8 odsto, ali i da će u nerazvijenim, odnosno, siromašnijim zemljama doći do mnogo većeg porasta obolelih od raka i da će u ovim zemljama smrtnost do polovine ovog veka biti dvostruko veća.

Direktor agencije dr Fredi Brej kaže da se prati situacija u 185 zemalja sveta i da se posebno obrađuju podaci za 36 poznatih vrsta raka od kojih su 10 vrsta bile odgovorne za dve trećine novih slučajeva bolesti i isti procenat porasta smrtnih slučajeva tokom 2022. godine.

On dodaje da je rak pluća globalno najrasprostranjeniji i da se na njega odnosi 12,4 procenta svih oboljenja ove vrste, kao i da je smrtnost od te forme raka najveća i iznosi blizu 19 odsto.

Rak dojke je sledeći po broju obolelih na svetskoj listi, ali je smrtnost od tog oblika bolesti manja i iznosi oko sedam procenata.

Osim ova dva oblika u porastu su i slučajevi raka creva, jetre i raka stomaka.

Uprkos velikom napretku medicine u otkrivanju i lečenju ove bolesti velike su razlike u sudbini obolelih od raka u bogatim i siromašnim zemljama.

U razvijenim zemljama, na primer, jedna od 12 žena se razboli od raka dojke, a jedna od 70 slučajeva premine. U nerazvijenim zemljama, usled nedostatka sredstava, medicinske opreme i adekvatnog skrininga, samo jedna žena od od 24 je dijagnostifikovana, a na svakih 48 slučajeva raka dojke jedna podlegne ovoj bolesti.

Zadovoljni zdravstvenom zaštitom? U Užicu niža ocena nego u okrugu(AUDIO)

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
83 %
1.9kmh
12 %
Čet
13 °
Pet
13 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime