- REKLAMA -
-5.5 C
Užice
Početna Srbija i region Popis ptica na vodama do 30. januara

Popis ptica na vodama do 30. januara

- REKLAMA -

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije do 30. januara sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa, prenosi RINA. Ovo istraživanje započeto je 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će pojedine lokalitete obilaziti i u saradnji sa upravljačima, čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode. Brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Posebnu pažnju ćemo posvetiti obilasku tokova Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave, Drine i ostalih većih reka u Srbiji kako bi održali kontinuitet i mogli da upoređujemo podatke, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Njetlands International. Terenski obilasci za brojanje ptica biće iskorišćeni za dokumentovanje i prijavljivanje različitih oblika uništavanja ptica i prirode.

Građani se mogu prijaviti za ovo istraživanje na imejl adresu: injc@pticesrbije.rs

Kako bismo olakšali terenski rad pripremili smo dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike, pojašnjava Šćiban.

- Advertisement -
IZVORRina
- REKLAMA -
Užice
light snow
-5.5 ° C
-5.5 °
-5.5 °
90 %
4.7kmh
97 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime