- REKLAMA -
11.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Poništena dozvola za radove na hidrocentrali na Đetinji

Poništena dozvola za radove na hidrocentrali na Đetinji

Postupajući po inicijativi Građanske čitaonice “Libergraf”, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je 05.03.2021. godine rešenje kojim se poništava eešenje Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove Grada Užice za rekonstrukciju i revitalizaciju objekta male hidrocentrale “Pod gradom” na reci Đetinji.

- REKLAMA -

Gradska uprava grada Užica izdala je 24.08.2018. godine Rešenje o izmenama pravosnažnog Rešenja o građevinskoj dozvoli za rekonstrukciju i revitalizaciju male hidroelektrane (MHE) “Pod gradom”, na reci Đetinji. Nakon izvedenih radova, prva evropska hidrocentrala koja je funkcionisala po Teslinim principima višefaznih naizmeničnih struja, zajedno sa zaštićenom okolinom, trajno je izmenila svoj izgled. Simbol društvenog i tehnološkog razvoja Užica i Srbije postao je žrtva neodgovornog i bahatog odnosa države prema kulturnom nasleđu.

Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u tački II, utvrđeno je da je investitor dužan da sačini tehničku dokumentaciju u svemu prema izdatim uslovima i na istu pribavi Saglasnost ovog zavoda. Na pribavljanje Saglasnosti investitora obavezuje i član 99. Zakon o kulturnim dobrima.

Građanska čitaonica “Libergraf” podnela je 10.02.2021. godine Zahtev za preispitivanje i stavljanje van snage Rešenja o izmenama Rešenja o građevinskoj dozvoli kojim se JP “Elektroprivreda Srbije” dozvoljava rekonstrukcija i revitalizacja MHE “Pod gradom”, a sve iz razloga što nije pravilno sproveden postupak davanja predhodne saglasnosti,odnosno investitor nije pribavio niti priložio Saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture na projekat i dokumentaciju za izvođenje radova.

Hidrocentrala na Đetinji puštena je u rad davne 1900. godine kao prva evropska hidrocentrala koja je funkcionisala po Teslinim principima višefaznih naizmeničnih struja. Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo je 1974. godine Rešnjem utvrdio spomenička svojstva ovog objekta koji sa okolinom predtsavlja kulturno dobro od velikog značaja.

 

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
11.1 ° C
11.1 °
11 °
43 %
2.6kmh
75 %
Pet
12 °
Sub
14 °
Ned
16 °
Pon
19 °
Uto
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime