- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Srbija i region Pojačana kontrola načina prevoženja dece u vozilima

Pojačana kontrola načina prevoženja dece u vozilima

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, na zakonom propisan način decu u vozilima prevozi 57,9 odsto vozača.

- REKLAMA -

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će pripadnici Uprave saobraćajne policije do kraja nedelje sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima.

–  Saobraćajna policija će preduzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu  koristila sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način, saopštili su iz MUP-a uz podsećanje da je prošle godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika u putničkim vozilima koji nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode, te da nijedno od tri deteta koja su poginula u svojstvu putnika u vozilu nije prevoženo na zakonom propisan način.

– Takođe, statistika pokazuje da je 2,8 puta veća verovatnoća da će dete zadobiti teške telesne povrede ako se u vozilu prevozi van bezbednosnog sedišta ili podmetača, naveli su iz MUP-a.

Prema navodima iz MUP-a, rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Republici Srbiji 84,5 odsto, a na zadnjim sedištima svega 19,6 odsto.

Uz akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti sprovedena u 30 država u Evropi koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope ROADPOL, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sprovešće i preventivnu kampanju u težnji da ukažu na značaj korišćenja sigurnosnog pojasa i dečijih sedišta.

Izgubilo život skoro 20 ljudi na putevima okruga


Zimske gume do 1. aprila bile obavezne

 

Zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Tešić , kako je preneo Tanjug, izjavio je da nije obavezna zamena zimskih guma letnjim, ali da se savetuje vozačima da to učine jer, kako je objasnio, na taj način se smanjuje rizik od saobraćajnih nezgoda u gradskim uslovima.


- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
11 ° C
11 °
11 °
61 %
8.5kmh
100 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime