- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Alkohol i prekoračenje brzine najčešći razlozi prekršaja

Alkohol i prekoračenje brzine najčešći razlozi prekršaja

Pojačana kontrola saobraćaja za vikend i seminar za nesavesne

- REKLAMA -

Pojačanu kontrolu saobraćaja tokom vikenda su najavili iz saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako su naveli, radi obezbeđivanja nesmetanog odvijanja saobraćaja i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, a zbog pojačanog prisustva stranih i domaćih državlјana na svim putnim pravcima na teritoriji Republike Srbije.

  • Tokom predstojećeg vikenda, kontrola će biti usmerena na otkrivanje i procesuiranje prekršaja koji imaju direktan uticaj na bezbednost učesnika u saobraćaju, a naročito na prekoračenje brzine, upravlјanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisan prevoz dece, kao i na prekršaje koje čine vozači motocikala i mopeda, rekla je poručnik policije Milica Dobrić iz Uprave saobraćajne policije.

Podsetimo, nakon akcije pojačane kontrole saobraćaja od 23. do 26. marta na teritoriji Srbije, MUP je saopštio da je više od 5 600 vozača sankcionisano zbog prekoračenja brzine, blizu 2 710 ljudi zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, 120 učesnika u saobraćaju zbog nepropisnog prevoženja dece.

  • Čak 192 vozača zadržana su na trežnjenju u službenim prostorijama jer su upravlјali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu, predočili su prošle sedmice iz Ministarstva unutrašnjih poslova nakon četvorodnevne akcije tokom koje je saobraćajna policija isklјučila iz saobraćaja 1 235 vozača koji su upravlјali vozilom pod dejstvom alkohola i 60 vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Saobraćajna policija u Užicu je otkrila više od 550 prekršaja tokom poslednje akcije pojačane kontrole saobraćaja od 23. do 26. marta.

  • Najviše je sankcionisano prekršaja prekoračenja brzine 210, potom nekorišćenja sigurnosnog pojasa 132, a zatim i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona tokom
    vožnje 24, dok je za volanom zatečeno 37 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola i dvojica pod dejstvom narkotika, navedeno je iz Policijske uprave Užice.

Oko 70 000 vozača je tokom 2022. godine isključeno iz saobraćaja jer su vozili pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prema navodima načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a pukovnika policije Slaviše Lakićevića.

  • Imamo preko pola miliona vozača koji su sankcionisani(2022. godine) zato što su prekoračili dozvolјenu brzinu kretanja. Ti podaci su poprilično alarmantni i govore nam da ima vozača koji i dalјe prave grube ili teže prekršaje, istakao je Lakićević.

Seminarom do povratka dozvole


Vozačku dozvolu gube vozači koji prikupe 18 kaznenih poena u roku od dve godine.

Za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog nesavesne vožnje, Agencija za bezbednost saobraćaja od 2012. godine organizuje seminare u težnji da im unapredi znanja iz bezbednosti saobraćaja.

  • Zaključno sa hiljaditim seminarom, prijavljeno je 11.845 vozača, dok je 11.534 njih slušalo seminar, a 11.036 uspelo da vrati dozvolu. (…) Kada je reč o polaznicima seminara, oko 98% njih su muškog pola, 2% su žene, dok je prosek godina starosti od 35 do 40. Oko 15% ima završenu osnovnu školu, 70% srednju školu, 10% višu školu ili fakultet. Posebno zabrinjava to što je sve veći broj onih kojima je oduzeta probna vozačka dozvola (u 2023. godini njih 39). Među polaznicima ima 74 povratnika koji seminar slušaju po drugi put, naveli su iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema navodima Branka Stamatovića, vršioca dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, alkohol(38%), potom i prekoračenje dozvoljenje brzine(14%), najčešći su razlozi prekršaja zbog kojih vozači izgube vozačku dozvolu.

  • Jedini način da vrati vozačku dozvolu je da pohađa seminar koji je na programu 1000. u Republici Srbiji. Nakon pohađanja seminara polaže se ispit. Tek neko sa položenim ispitom ima pravo da vrati vozačku dozvolu, ukazao je Stamatović.

Polaganje ispita provere znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja je moguće nakon 14 dana seminara i 40 odslušanih časova koje drže sertifikovani predavači.

  • Ispit se sastoji od 20 pitanja, a da bi kandidat položio, potrebno je da tačno odgovori na najmanje 15 pitanja, ukazali su iz Agencije za bezbednost saobraćaja na čijem je sajtu navedeno da najmanji ukupni troškovi kompletnog procesa iznose 43 000 dinara.

Ponudili su organizovanje tog seminara za nesavesne vozače u oko 20 gradova Srbije.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Užicu je od 2012. godine do danas održano 40 seminara. Najavljen je novi na adresi Mihaila Pupina 1 u Užicu od 6. do 27 aprila u slučaju prijave najmanje deset kandidata.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
92 %
0.4kmh
37 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime